Τρανταχτή παραδοχή Μητσοτάκη: Προπύργιο της αριστεράς η Ν.Δ.! Η ψηφιακή κάρτα είναι εδώ! ΒΙΝΤΕΟ

Με ταχύτητα... φωτός οι εξελίξεις...

Κορυφώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά εργασίας.

Πάνω από όλα χαρακτήρισε τομή την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα βλέπει τα πάντα και θα αφορά ακόμα και γεωεντοπισμό, οδηγώντας την χώρα στην νέα εποχή του Μεγάλου Αδελφού και, σε βάθος χρόνου, των μικροτσίπ (ΕΔΩ).

Μάλιστα, χαρακτήρισε την «κεντροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ» ως «προοδευτικότερη» από τα συνθήματα 100 χρόνων της Αριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα αυτά είχαν σκοπό να τα κάνουν οι αριστεροί!

Μεταξύ άλλων δήλωσε ο πρωθυπουργός:

  • Ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση με τις απεργίες για πρώτη φορά μετά το 1982. Θέτει κανόνες στη “ζούγκλα” της εργασίας και ξεπερνά το “μεσαίωνα”.
  • Το νομοσχέδιο οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Εισάγει την σύμβαση για την ασφάλεια στην εργασία και για την αντιμετώπιση της βίας στην εργασία

Εν συνεχεία έκανε λόγο για δέκα τομές που, σύμφωνα με τον ίδιο, θωρακίζουν τους εργαζομένους που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη.

Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την οποία διαβάσατε παραπάνω.

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

«Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να διευθετεί τον χώρο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί, θα μπορεί να εργάζεται δύο ώρες περισσότερο για να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες» πρόσθεσε και συνέχισε:

«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

-Η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων

Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία. Όπου ισχύει, θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Ισπανία

-Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή όποιες επιχειρήσεις, λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σχετική λίστα διευρύνεται, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά

Δημοκρατική διαφάνεια στον λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Με το νέο πλαίσιο όταν μια νέα απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου

Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας. Δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες οι πολίτες, ούτε θα γεμίζουμε σκουπίδια

Οι κινητοποιήσεις θα μπορούν να αποφασίζονται με τη συμμετοχή των εργαζομένων και όχι σε κλειστά γραφεία

-Συζητάμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Είναι ένα νομοσχέδιο βαθιά αναπτυξιακό γιατί επιτρέπει στην εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται για να αποδίδουν περισσότερο για τους ίδιους και για την εθνική οικονομία

-Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και για τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς.

Ολόκληρη η ομιλία:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί