Τουρκία: Ο σεισμός άγγιξε το 12 σε ένταση η οποία αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή – Τι θα συμβεί με την Ελλάδα

Ως «εφιαλτικά» χαρακτήρισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για τον σεισμό στην Τουρκία που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αρκετές πόλεις σχεδόν ισοπεδωμένες.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία από έκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία «ξεπέρασε σε ένταση τον βαθμό 11» ενώ σε ορισμένες περιοχές που στον χάρτη που επισυνάπτει είναι με σκούρο χρώμα «προσέγγισε τον βαθμό 12» στην κλίμακα Mercalli-Sieberg.

Θέλοντας να εξηγήσει το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος αυτός, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προσθέτει στην ανάρτησή του ότι ο επόμενος βαθμός, το 12, «είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που επικαλείται ο σεισμολόγος η ζώνη καταστροφής από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει μήκος 290 χλμ.

Ειδικά, δε, για τα κτήρια ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι αυτά που «υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δλδ από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Γιατί δεν θα έχουμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα

Όπως είναι φυσικό ένας τέτοιου μεγέθους σεισμός έχει προκαλέσει ανησυχία και συζητήσεις για το αν μπορεί να προκαλέσει κάποιο μεγάλο – αν όχι αντίστοιχο – χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ελλάδα.

Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό, αυτός ο σεισμός κατά κύριο ρόλο θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα στο δομημένο περιβάλλον, κάτω από μεγάλες πόλεις. Εδώ αν εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός στο τόξο που είναι απίθανο, αλλά στην ακραία περίπτωση αυτός θα είναι μέσα στη θάλασσα».

Ο κ. Λέκκας έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στο Αρκαλοχώρι, όπου, όπως υπενθύμισε, «σημειώθηκε ένας σεισμός κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, αλλά δεν είχαμε μεγάλες ζημιές. Στη Σάμο δεν είχαμε ζημιές, παρά σε παλιά σπίτια, εγκαταλελειμμένα».

«Θα πρέπει να πούμε ότι το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της γειτονικής χώρας. Στην Τουρκία υπήρξαν κατασκευαστές χωρίς επίγνωση ούτε των γεωεπιστημών αλλά ούτε και των πολιτικών μηχανικών. Δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες εικόνες αυτού του χάους εδώ στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Έχουμε ουσιαστικά μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ατέλειες που υπάρχουν στην Τουρκία. Βελτιώνουμε τους κανονισμούς γι’ αυτό και βεβαίως δεν υπάρχει ο κίνδυνος» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Αν είχαμε τον σεισμό αυτόν στην Ελλάδα δεν θα έπεφταν τόσα κτήρια, λόγω του οικοδομικού κανονισμού που εφαρμόζεται από το 1984. Από τα δημόσια κτήρια, υπάρχουν 16.000 που είναι αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως τα σχολεία, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 10 χρόνια», πρόσθεσε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Λέκκας

Σχετικά με τις προβλέψεις για σεισμό στην Ελλάδα πάνω από 8 Ρίχτερ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είπε «δεν θα έχουμε ποτέ τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, αλλά και να μπορούσαμε να έχουμε, δεν το λες έτσι και δεν το λες τώρα στον πληθυσμό. Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος από τέτοια ρήγματα. Ακόμη, στην Τουρκία, η στατική μηχανική υποκλινόταν στην αρχιτεκτονική και στα συμφέροντα», και στο πως ήθελαν οι κατασκευαστές να φτιάξουν τα σπίτια».

newpost/freepik

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί