• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το «θαύμα» που λίγοι γνωρίζουν – Γεμάτη από τέτοια η Ελλάδα μας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το «θαύμα» που λίγοι γνωρίζουν – Γεμάτη από τέτοια η Ελλάδα μας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε κάτι μοναδικό!

Γεμάτα από «θαύματα» η Ελλάδα, τα οποία για να επισκεφτείς στο 100% θέλεις ίσως δυο και τρεις ζωές, καθώς είναι αμέτρητα!

Τώρα με τα μέτρα περιορισμού, καλό είναι να βρίσκουμε μοναχικά μέρη, τα οποία σε μαγεύουν με την μοναδική ομορφιά τους!

Αν είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε φέτος προς Κρήτη μεριά ή αν μένετε ήδη στην Κρήτη, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το φαράγγι του Κουρταλιώτη!

Βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη.

Αν και αποτελεί ένα από τα μαγευτικά φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης, το γνωρίζουν ελάχιστοι, καθώς η επίσκεψη στην Κρήτη έχει συνδεθεί με το φαράγγι της Σαμαριάς.

Το μήκος του φαραγγιού φτάνει τα 3 περίπου χιλιόμετρα! Το φαράγγι Κουρταλιώτη ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ  και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ) για να καταλήξει στην Πρέβελη που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές σε συνεπαίρνουν! Είναι γεμάτες από σπηλιές, όπου ζουν πολλά είδη πτηνών και κυρίως αρπακτικά. Στο φαράγγι θα δείτε και τις συστάδες Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο φοινικόδασος της Κρήτης.

Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι το φαράγγι;

Το φαράγγι Κουρταλιώτη ή και Κουρταλιώτικο φαράγγι, που πήρε το όνομά του από τα σφυρίγματα του αέρα που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που κτυπούν όταν φυσά βόρειος άνεμος και περνά από τα κοιλώματα των βράχων.

Εκεί θα πας με το αμάξι και μετά θα κατέβεις με τα πόδια να χάσεις και κάνα κιλό! Άλλωστε υπάρχουν σκαλοπάτια και η διαδρομή θα σου αρέσει πολύ!

Στο μέσο της διαδρομής και στο βάθος του φαραγγιού, θα βρεις το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και τις πηγές του Κουρταλιώτη  ποταμού με άφθονο νερό!!!

Ακολουθούν την σειρά και την αναλογία των δακτύλων του χεριού και που σύμφωνα με τον θρύλο δημιουργήθηκαν από τον Άγιο. Όπως λέγεται, όταν κάποιος που βρέθηκε εκεί, μαζί με τον Άη Νικόλα δίψασε, ο άγιος, εκτείνοντας το χέρι, εποίησε «σημεῖον μέγα ἀπὸ Θεοῦ»: πέντε πηγές με άφθονο νερό, που ακολουθούν τη σειρά και την αναλογία των δακτύλων του χεριού, ξεπήδησαν από το τοίχωμα του φαραγγιού, απ’ όπου αναβλύζουν μέχρι σήμερα.

Κατά μήκος του φαραγγιού Κουρταλιώτη, ο επισκέπτης θα δει και ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι πάνω από μια λίμνη, που είχε χτιστεί γιατί τους χειμερινούς μήνες που βρέχει πολύ, ο ποταμός Κουρταλιώτης φουσκώνει και δε διασχίζεται εύκολα. Το καλοκαίρι όμως είναι ό,τι πρέπει!

Πάρτε μια γεύση: