Πρόκειται για την «Κατάρα», μία διαδρομή μήκους 18 χιλιομέτρων που αποτελεί τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων και θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ελλάδα.
Ειδικά το χειμώνα, οι οδηγοί διέρχονταν με δική τους ευθύνη, όπως μαρτυρούν και οι ταμπέλες οι οποίες στέκουν ως μεταλλικά σκιάχτρα στην άκρη του δρόμου.




Η «Κατάρα», που εδώ και χρόνια έχει παρακαμφθεί μετά τη δημιουργία της Εγνατίας Οδού, απλώνεται στο τραχύ ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου και για πολλά χρόνια αποτελούσε έναν ατελείωτο Γολγοθά για τους οδηγούς. Έναν δίχως τέλος οδικό εφιάλτη, από τον οποίο δύσκολα κανείς δραπέτευε αν δεν επιδείκνυε την απαιτούμενη προσοχή στην απόκοσμη χάραξη της διαδρομής.
Στον αυχένα της, η Κατάρα αγγίζει τα 1.699 μέτρα υψόμετρο και το χιόνι, τον χειμώνα, υπερβαίνει τα 2 μέτρα. Στο σκηνικό προσθέστε τους σφοδρούς ανέμους που λυσσομανούσαν, τη στενότητα του δρόμου, τις απότομες στροφές με θέα τον γκρεμό και τις δεκάδες νταλίκες που στοιβάζονταν σε ουρές.
Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν και στοιχειώνουν το μέρος, για έναν μητροπολίτη στις αρχές του 19ου αιώνα που θέλησε να την περάσει, πηγαίνοντας από τα Γιάννενα στα Τρίκαλα.
Έπρεπε να διασχίσει το ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου και στη διαδρομή δεν κατάφερε να επιβιώσει. Σταμάτησε σε ένα ξέφωτο και πριν ξεψυχήσει καταράστηκε το μέρος.
Η «Κατάρα», ο οδικός άξονας όπου διεξαγόταν η κυκλοφορία μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου, ήταν μια διαδρομή που δεν άφηνε πολλά περιθώρια λάθους. Το 2010, ωστόσο, πέρασε στην Ιστορία, όταν φτιάχτηκε η Εγνατία Οδός.
Σήμερα, την «Κατάρα» χρησιμοποιούν μόνο ντόπιοι για να περάσουν από το ένα χωριό στο άλλο. Και κάποιοι περιπετειώδεις τύποι που γοητεύονται από την απαράμιλλη ομορφιά του ορεινού όγκου με την πυκνή βλάστηση και τα κωνοφόρα.
(με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δυτ. Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 40χρονος – Κατηγορείται ότι έκλεψε 70 κιλά καλώδια χαλκού από εγκαταστάσεις του ΟΣΕ
- Ο Μακρόν στέλνει αντιπυραυλικά συστήματα και φρεγάτα στην Κύπρο – Αίτημα και στη Γερμανία
- Τι φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ για τις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας
- Μ. Ανατολή: Διαμαρτυρία ναυτεργατικών σωματείων στο υπ. Ναυτιλίας και στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
- Για αναχαίτιση 8 drones κοντά στο Ριάντ και στην Αλ Χαργκ μιλά το υπ. Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας
- Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
- Νετανιάχου: Γελοίο το ότι έσυρα τον Τραμπ σε πόλεμο με το Ιράν
- Κατσικάκι κοιμήθηκε και αποκόπηκε από το κοπάδι του – Viral η αντίδρασή του μόλις κατάλαβε τι συνέβη! (Vid)
- «Στοίχημα» για την Ρωσία οι ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή – Πώς έχει αντιδράσει η Μόσχα
- Λατινοπούλου για Φ/Γ και F-16 στην Κύπρο: «Η Ιστορία δεν γράφεται με κινήσεις εντυπωσιασμού»









