• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το μικρό ελληνικό διαμάντι γνωστό σε όλον τον πλανήτη – Δύο ακοίμητοι «φρουροί» το προστατεύουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μικρό ελληνικό διαμάντι γνωστό σε όλον τον πλανήτη – Δύο ακοίμητοι «φρουροί» το προστατεύουν (ΒΙΝΤΕΟ)

diakopes sto fiskardo
Ελάτε μαζί μας σε ένα ενετικό κοσμοπολίτικο ταξίδι…

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όμως μια βόλτα στα σοκάκια του μικρού αυτού χωριού στο βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς, σε μεταφέρει ακόμα και τρεις αιώνες πίσω, στην εποχή που τα πρώτα σπίτια έκαναν την εμφάνισή τους ανάμεσα στην καταπράσινη φύση με θέα την καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου.

Οι στέγες κατακόκκινες και τα στενά μπαλκονάκια βαμμένα σε διάφορα έντονα χρώματα, ανάμεσα σε στενά δρομάκια με λουλουδιασμένες αυλές που καταλήγουν εκεί που χτυπάει η καρδιά του Φισκάρδου… στην προκυμαία με την ζωογόνα θάλασσα, τα αμέτρητα εστιατόρια, τα μικρά καλόγουστα μαγαζάκια, αλλά και τους δυο ακοίμητους φρουρούς στην είσοδό του λιμανιού.

Ένα μικρό διαμάντι!

Επειδή η εποχή προχωράει, τα μικρά πλεούμενα ψαροκάικα έχουν αντικατασταθεί με διαφόρων ειδών σκάφη με το πέρασμα των χρόνων: από εντυπωσιακούς θαλαμηγούς, υψηλού επιπέδου ιστιοπλοϊκά, έως μικρά φουσκωτά βαρκάκια, όμως όλα ανταμώνουν κατά την είσοδό τους, με τους δύο πανέμορφους πέτρινους φάρους που είναι χτισμένοι στην άκρη του οικισμού, στην ΒΔ ακτή της Κεφαλλονιάς, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.

Το Φισκάρδο όπως και ολόκληρη η Κεφαλλονιά δεν γνώρισε Τούρκους! Ωστόσο κατακτητές υπήρξαν. Οι Βενετοί κατασκεύασαν κατά τον 16ο αιώνα τον «παλιό» ή «βενετσιάνικο» φάρο που δεν παύει να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του.

Όσο για τον έτερο πέτρινο φάρο που στέκει μερικά μέτρα μακρύτερα… κατασκευάστηκε το 1892 και ανακατασκευάστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, ώστε να αντικαταστήσει τον «παλιό» φάρο.

Είναι το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα που συναντάμε δύο υπέροχες κατασκευές φάρων.

Στο Φισκάρδο, μικροί στόλοι από Ενετικές γαλέρες αγκυροβολούσαν στα ΝΔ του φάρου. Το λιμάνι του υπήρξε ο κυριότερος εξαγωγικός λιμένας όλης της περιοχής της Ερίσσου, από όπου φορτώνονταν όλα τα προϊόντα (σταφίδα, κρασί, λάδι κ.λ.π.).

Στην Ρωμαϊκή Περίοδο ήταν γνωστό με το όνομα Πάνορμος.

Γιατί το λέμε Φισκάρδο σήμερα;

Από τον Νορμανδό Σταυροφόρο Ροβέρτο Γυισκάρδο που προσπάθησε να το καταλάβει το 1084, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Ιουνίου της επόμενης χρονιάς όντας μέσα στο πλοίο του που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι.

Το Φισκάρδο είναι πασίγνωστο, καθώς το επισκέπτονται ακόμα και ηθοποιοί του Hollywood.

Στην ευρύτερη περιοχή του Φισκάρδου υπάρχουν πανέμορφες παραλίες, όπως το Φώκι και η Έμπλυση, ενώ με αμάξι το Δαφνούδι και η Αγία Ιερουσαλήμ.

Το καλύτερο όμως είναι τα καταπράσινα δάση στην γύρω περιοχή, τα οποία κρύβουν τόσες ιστορίες από τους κατοίκους που έζησαν και ζουν στην περιοχή της Ερίσσου. Υπάρχουν χάρτες στο Φισκάρδο με ολόκληρες διαδρομές για πεζοπορία.