Αναλυτικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσιοποίησε την έκθεση ελέγχου με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Οι διαδικασίες παρακολούθησης των έργων διασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν καθυστερήσεων κατά την υλοποίησή τους;».
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζουν ότι ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων, η επέλευση του οποίου μπορεί να επιφέρει είτε “συσσώρευση” υλοποιούμενων έργων στο τέλος της περιόδου εφαρμογής του ΤΑΑ με κίνδυνο μη αποδοτικής χρήσης των αντίστοιχων κονδυλίων και εμφάνισης παρατυπιών, είτε απώλεια ενωσιακής χρηματοδότησης».
Συγκεκριμένα, μετά τον έλεγχο συντάχθηκαν πέντε πορίσματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες παρακολούθησης των έργων του ΤΑΑ, που είναι:
1. Ανεπαρκή χρονοδιαγράμματα: Απουσία υποχρεωτικών ενδιάμεσων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης έργων, πέρα από τα συμφωνηθέντα ορόσημα με την ΕΕ και απουσία διαδικασιών πρόληψης της εμφάνισης κινδύνου καθυστερήσεων.
2. Πλημμελή εφαρμογή από τους εμπλεκόμενους φορείς των διαδικασιών παρακολούθησης της ωρίμανσης και της υλοποίησης των έργων, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις στην επίτευξη οροσήμων.
3. Υποστελέχωση των φορέων υλοποίησης, με αποτέλεσμα την προσφυγή σε συμβάσεις με ιδιώτες αναδόχους (τεχνικούς συμβούλους), χωρίς όμως εν τέλει να έχει αποτραπεί η πλημμελής εφαρμογή των διαδικασιών παρακολούθησης των έργων εντός του πληροφοριακού συστήματος.
4. Περιορισμένη διασυνδεσιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Ταμείου με άλλα πληροφοριακά συστήματα, με συνέπεια την αδυναμία εντοπισμού, πρόληψης και αντιμετώπισης των καθυστερήσεων.
5. Καθυστερήσεις στην ωρίμανση και υλοποίηση έργων: Ως διορθωτικό μέτρο επελέγη από τους εμπλεκόμενους φορείς η τροποποίηση των οικείων αποφάσεων ένταξης των έργων, χωρίς όμως να καταγραφούν στις αποφάσεις αυτές οι αιτίες των καθυστερήσεων και τα μέτρα αντιμετώπισής τους.
Τέλος, στην σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβάνονται και οι συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόσο προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και προς τους εμπλεκόμενους φορείς, για την συμμόρφωσή τους προς τα πορίσματα του ελέγχου.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Usha Vance απαντά στις φήμες χωρισμού σε σπάνια συνέντευξη – Τι είπε για την Μελάνια
- Τον γύρο του κόσμου έκαναν γυναίκες βουλευτές στο Μεξικό – Μαλλιοτραβήχθηκαν! vid
- Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε την θέση του σε σχέση με ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μια κυβέρνηση που «απλώς» κάνει κάθε μέρα λάθη, είναι η λάθος κυβέρνηση
- Εντυπωσιακό φαινόμενο στο Μίσιγκαν: Το ακραίο ψύχος πάγωσε την άμμο! vid
- Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων
- Συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Erasmus
- Μετέτρεψε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού του σε… σόου! ΒΙΝΤΕΟ
- Παιδική πορνογραφία: Σε 9μηνο κατ’ οίκον περιορισμό πρώην υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης









