Την πρόσληψή τους ζητούν οι 365 αδιόριστοι επιτυχόντες στον διαγωνισμό Ειρηνοδικών του 2016

Tο 2016 πέτυχαν στο σχετικό διαγωνισμό των Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως 961 άτομα, αλλά οι 365 εξ αυτών παραμένουν ακόμη αδιόριστοι,

Η πρόεδρος της “Ένωσης Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως” Χριστίνα Ουλιανούδη, με δήλωσή της ζητάει την άμεση ένταξη των 365 επιτυχόντων αδιόριστων στο σώμα των Ειρηνοδικών, καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 200, ενώ παράλληλα στα Ειρηνοδικεία της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο εκκρεμούσαν 198.107 υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι το 2016 πέτυχαν στο σχετικό διαγωνισμό των Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως 961 άτομα, αλλά οι 365 εξ αυτών παραμένουν ακόμη αδιόριστοι, ενώ ο πίνακας των αδιόριστων λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, αφενός αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει 170 μέλη της “Ένωσης Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως” (συζητήθηκε η αίτηση 20.1.2022 στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ) και αφετέρου θεσμοθετήθηκε η αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και προβλέπεται, για πρώτη φορά, η έναρξη λειτουργίας Τμήματος Ειρηνοδικών από το οποίο θα διορίζονται απευθείας οι νέοι Ειρηνοδίκες. Την ίδια στιγμή, καταγράφονται και οργανικά κενά σε αρκετά Ειρηνοδικεία της χώρας. Ακόμη, στα Ειρηνοδικεία της χώρας, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο εκκρεμούσαν 198.107 υποθέσεις και αναμένεται ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων να αυξηθεί, καθώς μεταφέρεται νέα δικαστηριακή ύλη στα Ειρηνοδικεία. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία των εκκρεμών υποθέσεων, ανακύπτουν από 148 Ειρηνοδικεία και όχι από το σύνολο τους ανά τη χώρα που είναι 154. Και αυτό, γιατί τα Ειρηνοδικεία Άνδρου, Βόνιτσας, Θήρας, Λήμνου, Πλωμαρίου και Χαλανδρίου, δεν έχουν γνωστοποιήσει στοιχεία.

Η πρόεδρος του Σωματείου “Ένωση Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως 2014” Χριστίνα Ουλιανούδη με αφορμή την ανάγκη πρόσληψης των αδιόριστων Ειρηνοδικών, αλλά και την ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών, σε δήλωσή της, αναφέρει:

«Έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την κατάταξή μας κατά σειρά επιτυχίας στον εν ισχύ πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών, 365 επιτυχόντες παραμένουμε αδιόριστοι, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας προκήρυξε νέο εισαγωγικό διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για μόλις 10 νέους Ειρηνοδίκες.

Κατόπιν αυτού ήταν μονόδρομος πλέον για την “Ένωση Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως 2014” να προσφύγει στο ΣτΕ για να αρθεί η παράνομη, άδικη και αυθαίρετη -κατ΄ εμάς- ενέργεια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πέρα της δικαστικής οδού η Ένωσή μας διεκδικεί την εξάντληση του πίνακα επιτυχόντων με την σταδιακή απορρόφηση όλων των αδιόριστων.

Το δίκαιο αίτημά μας έρχεται σε συμφωνία με την πιεστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες ανά την επικράτεια, γεγονός που αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης στα οποία καταγράφονται (Δεκέμβριος 2021), συνολικά 208.550 εκκρεμείς υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία.

Συνεπώς καθίσταται σαφές ότι ο ισχύων πίνακας επιτυχόντων Ειρηνοδικών του 2016, μπορεί να δώσει μία άμεση λύση στο πολυσύνθετο πρόβλημα της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η άμεση εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, θα δώσει επιπλέον ώθηση στην οικονομία της χώρας, αφού θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, τόσο εξαιτίας των δικαστικών εξόδων (γραμματίων προείσπραξης, δικαστικά ένσημα κ.λπ.), όσο και της έναρξης πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων οφειλετών οι οποίοι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα πιστωτικά Ιδρύματα.

Επισημαίνω, με ότι αυτό σημαίνει, ότι τα Ειρηνοδικεία βρίσκονται αντιμέτωπα με μεγάλο φόρτο εργασίας τα τελευταία χρόνια και οι υπάρχοντες Ειρηνοδίκες έχουν φτάσει -αν όχι έχουν ξεπεράσει- τα όρια της επαγγελματικής και φυσικής τους εξάντλησης».

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί