Το πρώτο θέμα, αφορούσε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις Μικρών νησιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 (Ο.Χ.Ε) και το δεύτερο την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει μια νέα υπηρεσία περισυλλογής αποβλήτων στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.
Περιφερειάρχης και δήμαρχοι των νησιών συντονίζουν τις ενέργειές τους για την ένταξη 62 έργων σε 28 συνολικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, «η όλη προσπάθεια απαιτεί μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά που προϋποθέτει συνεννόηση, συνεργασία και συντονισμό μεταξύ πολλών Οργανισμών, Υπηρεσιών και φυσικά ανθρώπων».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει μία νέα υπηρεσία περισυλλογής αποβλήτων στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, τονίστηκε ότι «η σχετική πρόταση, που περνά μέσα από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, είναι εξαιρετικά πρωτοποριακή και έγινε αποδεκτή με θετικές αποφάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των νησιωτικών δήμων της χώρας».
Η ιδέα για την προώθηση αυτού του προγράμματος, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, «ξεκίνησε από την Δωδεκάνησο, και συγκεκριμένα από την Τήλο. Στην Τήλο εφαρμόστηκε από τον δήμο για πρώτη φορά στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, η υπηρεσία που έκανε την μεγάλη διαφορά στην αντίληψη αυτών των θεμάτων και οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου Ζero Waste τόπου. Το έργο αυτό, που στη συνέχεια χρηματοδότησε η Περιφέρεια και υλοποιεί ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, είναι αυτό που λειτούργησε ως πρότυπο και ταυτόχρονα κίνητρο ώστε να πάρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση της μεταφοράς αυτής της τεχνογνωσίας σε όλα τα μικρά νησιά, με πληθυσμό έως 1.400 κατοίκους αφού για τα νησιά από 1.400 έως 10.000 κατοίκους θα εφαρμοστεί ένα μικτό σύστημα, όλης της Ελλάδας. Η περηφάνια μας» – κατέληξε ο περιφερειάρχης – «είναι μεγάλη, είναι άλλωστε ανθρώπινο το συναίσθημα μετά από την σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων, αλλά ακόμα μεγαλύτερο το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης.
Όλα τα νησιά της Ελλάδας, με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, γυρνούν περιβαλλοντική σελίδα και είμαστε και θα είμαστε εκεί για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία αυτού του τεράστιου έργου. Είμαστε και θα είμαστε εκεί, εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Μαστής / photo: intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για… «δίκαιη και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού μιλούν τώρα οι Βρετανοί
- Αλέξης Τσίπρας: «Μαζί να βγούμε μπροστά, μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη»
- Ευρωβουλευτής για social media: «Η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω ψηφιακής ταυτότητας», vid
- Viral βίντεο: Δείτε το τεράστιο χαμογελαστό πρόσωπο σαν emoji αλλά…από δέντρα!
- Δίκη για Σήφη Βαλυράκη: Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν είχαν βγει για ψάρεμα την επίμαχη μέρα
- Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Για ποιες περιοχές ισχύει η πορτοκαλί προειδοποίηση
- Την επιμέλεια του Meltdown 2026 ανέλαβε ο Harry Styles
- Χίλαρι Κλίντον για υπόθεση Έπσταϊν: «Δεν έχω τίποτα να κρύψω»
- Άνοιξε η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφιότητας για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
- Ο θρύλος του σερφ Κερτ Βαν Ντάικ βρέθηκε νεκρός μετά από ληστεία στο σπίτι του στην Κόστα Ρίκα
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Θεσσαλονίκη
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
ΑΣΕΠ
ΚΡΗΤΗ
ΤΡΑΜ
ΑΑΔΕ









