Τι συνέβη με την κατάργηση των voucher των 600 ευρώ για τους επιστήμονες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών που εμφανίστηκαν στην υλοποίησή του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, γνωστό και ως πρόγραμμα voucher των 600 ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργησή του. Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση, καθώς η προκήρυξη προέβλεπε κατάρτιση με μεσάζοντες, ενώ οι εφτά εταιρείες που κλήθηκαν […]

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών που εμφανίστηκαν στην υλοποίησή του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, γνωστό και ως πρόγραμμα voucher των 600 ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργησή του.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση, καθώς η προκήρυξη προέβλεπε κατάρτιση με μεσάζοντες, ενώ οι εφτά εταιρείες που κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα, εγκρίθηκαν μέσα σε 48 ώρες.

Απορία επίσης προκαλεί το γεγονός πώς η επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, που ήταν επιφορτισμένη να ελέγξει τις 100.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, έκανε τον έλεγχο μέσα σε ένα απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το megatv.com, οι εφτά μεσάζοντες θα έπαιρναν περίπου από 2,6 εκατομμύρια ευρώ για μεταφράσεις, που όπως φάνηκε, ήταν από την Google. Η αρχική προκήρυξη προέβλεπε κατάρτιση 100 ωρών μέσα σε δέκα μέρες.

Βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου Εργασίας, οι επιστήμονες θα πάρουν κανονικά τα 600 ευρώ.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας: «Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.»

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί