Μια από τις σημαντικότερες τομές που εισάγει ο νέος ΚΟΚ αφορά την οδήγηση χωρίς δίπλωμα – μια παραβατική συμπεριφορά που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν περισσότερο ως τυπική παράβαση παρά ως πραγματική απειλή για την ασφάλεια των πολιτών.
Το πρόβλημα με το προηγούμενο καθεστώς
Παρότι η οδήγηση χωρίς δίπλωμα αποτελεί ποινικό αδίκημα, στην πράξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν εφαρμόζονταν. Το αυτόφωρο δεν τηρούνταν, οι υποθέσεις παραπέμπονταν στο ακροατήριο με καθυστέρηση μηνών και σχεδόν πάντα οι κατηγορούμενοι αθωώνονταν, έχοντας εν τω μεταξύ εκδώσει ή ανακτήσει την άδειά τους.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα σύστημα που αποθάρρυνε την αστυνόμευση και συντηρούσε την εντύπωση ότι «τίποτα δεν συμβαίνει» — ακόμη και όταν τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.
Η νέα προσέγγιση του ΚΟΚ
Με την πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο νέος ΚΟΚ βάζει τέλος σε αυτή την κατάσταση. Για πρώτη φορά, προβλέπεται ξεκάθαρη, άμεση και εφαρμόσιμη διαδικασία:
● Ο εισαγγελέας συντάσσει άμεσα κατηγορητήριο.
● Επιβάλλεται χρηματική ποινή από 2.000 έως 40.000 ευρώ.
● Προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 1 έτος.
● Το όχημα παροπλίζεται.
● Αν υπάρξει τροχαίο συμβάν με τραυματισμό ή θάνατο, η ποινή φτάνει έως και 20 έτη κάθειρξη, βάσει του άρθρου 290Α του Ποινικού Κώδικα.
Από την ατιμωρησία στην ευθύνη
«Η νέα φιλοσοφία του Κώδικα στηρίζεται στην εφαρμογή του νόμου χωρίς εκπτώσεις. Δεν πρόκειται για απλή αυστηροποίηση, αλλά για μετάβαση σε ένα μοντέλο ουσιαστικής λογοδοσίας, όπου κάθε οδηγική συμπεριφορά έχει συνέπειες.
Η Ελλάδα αποκτά, για πρώτη φορά, έναν ΚΟΚ που δεν μένει στα χαρτιά. Και η πολιτεία στέλνει σαφές μήνυμα: Η οδική ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη» τονίζουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Υπουργείο Παιδείας: Προθεσμία 48 ωρών στο ΑΠΘ να δώσει εξηγήσεις για τα σοβαρά επεισόδια
- Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος για ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά
- Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 313 προσαχθέντες για τα επεισόδια έξω από το ΑΠΘ
- Επιστράτευση στην Ουκρανία: Τώρα τους αρπάζουν και μέσα στα σπίτια τους, vid
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός σκύλος «ξετρύπωσε» ναρκωτικά στο σπίτι 31χρονου
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι εικόνες που σόκαραν το διαδίκτυο – ΦΩΤΟ-Vid
- Μαρινάκης για ελληνοτουρκικά: Ο διάλογος με την Τουρκία δεν βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα
- “Θυμηθείτε τα λόγια μου”: Τι θέλει να πετύχει ο Έλον Μασκ…σε 30 μήνες
- Θεσσαλονίκη: Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για τα γεγονότα στην Πολυτεχνική Σχολή
- Τσουκαλάς για υποκλοπές: Γιατί η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τον κ. Ανδρουλάκη;









