Τι ισχύει με την αλλαγή ώρας – Πότε καταργείται

Κάθε χρόνο, γνωρίζουμε ότι από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, γυρίζουμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω περνώντας από την θερινή ώρα στην χειμερινή.


Αντίστροφα συμβαίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, όταν η ώρα γίνεται θερινή όπου και γυρνάμε τους δείκτες μας μία ώρα μπροστά.

Ωστόσο, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Για την χώρα μας, το υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει σχετικά με την κατάργηση της χειμερινής ώρας: «Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

Η αλλαγή ώρας τέθηκε σε εφαρμογή μέσα στον 20ο αιώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του ήλιου και του φυσικού φωτός. Το μέτρο υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά την πετρελαϊκή κρίση του ’70. Από το 1980, η ΕΕ θέσπισε σταδιακά νομοθεσία με στόχο την εναρμόνιση των ημερομηνιών αλλαγής ώρας στις χώρες της Ευρώπης.

Από το 2001, η αλλαγή ώρας καθορίζεται από την Οδηγία 2000/84/ΕΚ που προβλέπει την υποχρέωση όλων των κρατών μελών να αλλάζουν τα ρολόγια σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στην κανονική ώρα (χειμερινή) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

(sputniknews)