Θεσσαλονίκη: Η συστέγαση και η κοινωνική κατοικία στο επίκεντρο ευρωπαϊκού προγράμματος

Θεσσαλονίκη: Η συστέγαση και η κοινωνική κατοικία στο επίκεντρο ευρωπαϊκού προγράμματος

Τα παραδείγματα δομών συστέγασης σε ευρωπαϊκές χώρες και η υιοθέτησή τους αποτελούν το αντικείμενο έργου Erasmus Plus που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχει διάρκεια 30 μηνών και υλοποιείται με τη συμμετοχή της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.- Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαχειρίστρια προγραμμάτων στην Αναπτυξιακή, Πάολα Σερεμέτη, το έργο με τίτλο «Cohousilience» αφορά αφενός στην κατασκευή ενός χώρου συστέγασης στην Πάντοβα της Ιταλίας από την Cooperatiova FAI Padova που είναι ο επικεφαλής εταίρος και αφετέρου στη σύγκριση στρατηγικών και καλών πρακτικών στη συστέγαση (cohousing). Σε αυτό μετέχουν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Caracol Association (Γαλλία), Cooperativa Sociale ATYPICA arl (Ιταλία), Consorcio Andaluz de Impulso Social (CAIS) (Ισπανία), Community Land Trust Bruxelles (Βέλγιο) , και Associacao Animam Viventem (Πορτογαλία), το πανεπιστήμιο Odisee (Βέλγιο) και η Ελλάδα μέσω της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ με σκοπό, στο διάρκειας 30 μηνών έργο, να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ατόμων και να δημιουργηθούν περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς που προάγουν την ισότητα, την ισονομία και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων.

«Με στόχο να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία αλλά και παρόμοια παραδείγματα στην Ελλάδα όπου δεν έχουμε κοινωνική κατοικία, επισκεφθήκαμε ήδη στο Τορίνο μια ιδιωτική πρωτοβουλία συστέγασης ευάλωτων ομάδων και μια κοινωνική αυλή που δημιουργήθηκε σε μια γειτονιά από το Associazione Pietra Alta» ανέφερε η κ.Σερεμέτη.

Στόχος του έργου, εκτός από την προώθηση και διάδοση των πρωτοβουλιών συστέγασης στην ΕΕ, είναι η ανάπτυξη τοπικών κέντρων εξυπηρέτησης με την ονομασία “Community Hub” ως πυρήνες που διαχειρίζονται οι ένοικοι δομών συστέγασης και οι πολίτες σε συνεργασία με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας και τη συγκρότηση κοινοτήτων. Για την προώθηση πρότυπων τοπικών κέντρων μάθησης, θα διεξαχθούν 5 κύκλοι κατάρτισης για ενοίκους δομών συστέγασης, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες και να ηγηθούν των κοινοτήτων και θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για την κοινότητα συστέγασης, για τη διασύνδεση των Community Hubs της ΕΕ, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν εύκολα και να δικτυώνονται με τις κοινότητές τους.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν και 5 πιλοτικές μελέτες σε πρωτοβουλίες συστέγασης σε 4 χώρες της ΕΕ και επισκέψεις μελέτης στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, για να καταγραφούν καλές πρακτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η συστέγαση αντιμετωπίζει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Οι συμμετέχοντες στο έργο είναι, μεταξύ άλλων, άτομα με μεταναστευτικό/προσφυγικό υπόβαθρο, άτομα Τρίτης Ηλικίας (>65 χρονών) που αντιμετωπίζουν οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και υγειονομικές προκλήσεις και κοινωνικοί λειτουργοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί