• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θεσσαλονίκη: Η πανδημία δεν φρέναρε την αγορά ακινήτων – Οι τιμές ανά περιοχή και το ενδιαφέρον των Ισραηλινών

Θεσσαλονίκη: Η πανδημία δεν φρέναρε την αγορά ακινήτων – Οι τιμές ανά περιοχή και το ενδιαφέρον των Ισραηλινών

Αύξηση καταγράφεται στις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, με τις τιμές να είναι σταθερές και σε κάποιες περιπτώσεις να καταγράφουν μικρή αύξηση.

Κι όμως η πανδημία του κορονοϊού δεν φρέναρε στις αγοραπωλησίες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, καταγράφεται αύξηση, με τις τιμές πώλησης να παραμένουν σταθερές όπως τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται και μικρές αυξήσεις.
Η μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνεται στα οικιστικά ακίνητα είτε πρόκειται για ιδιοκατοίκηση είτε για αξιοποίηση, εξηγεί στο Sputnik ο ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Θάνος Τσουλκανάκης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το 99% των αγοραπωλησιών αφορά οικιστικά ακίνητα», ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία του το τελευταίο διάστημα καταγράφει «αύξηση ύψους 13%».

Η ζήτηση, όπως λέει ο κ. Τσουλκανάκης, αφορά περισσότερο τα νεόδμητα σπίτια σε περιοχές όπως η Θέρμη και Εύοσμος.
Η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον μεσίτη Κώστα Τζάρο, δεν πτόησε τους αγοραστές «εκτός από την περίοδο της πρώτης καραντίνας το 2020», ενώ από το περασμένο φθινόπωρο, οι πωλήσεις πραγματοποιούνται κανονικά, με το ενδιαφέρον πωλητών και αγοραστών να είναι μεγάλο.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, μπορεί να εξορθολογίστηκαν σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραμένουν σταθερές, ενώ η ζήτηση προφανώς μπορεί να επιφέρει και αύξηση αφού ο κόσμος, όπως λέει, «έχει φύγει από το άγχος της ύφεσης» και επιζητά την επένδυση είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για αξιοποίηση του ακινήτου.

Όπως αναφέρει, οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτω από την οδό Εγνατία για τα μη ανακαινισμένα διαμερίσματα είναι από 2.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα ανακαινισμένα από 3.000 ευρώ.
Για τις περιοχές από την οδό Εγνατίας και πάνω, για τα μη ανακαινισμένα η τιμή είναι 1.300-1.500 ευρώ το τετραγωνικό και για τα ανακαινισμένα από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Τούμπας που έχει νεόδμητες πολυκατοικίες τα σπίτια πωλούνται, όπως λέει ο κ. Τσουλκανάκης, από 2.200 ευρώ το τετραγωνικό, στη Θέρμη από 1.700 ως 1.800 ευρώ για διαμερίσματα και από 2.100 ευρώ το τετραγωνικό για μονοκατοικίες.

Στην Καλαμαριά, ανάλογα με τη γειτονιά, μπορεί να φτάσει από 2.200 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό.
Δυτικά, ο Εύοσμος που έχει αρκετά νεόκτιστα καταγράφει μεγάλη ζήτηση, με τις τιμές να ξεκινούν από 1.700 – 1.800 ευρώ το τετραγωνικό και τα «ακίνητα να φεύγουν γρήγορα» παρατηρεί ο κ. Τσουλκανάκης.
Σύμφωνα με τον ταμία του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, η κτηματαγορά «ζεστάθηκε» για αρκετούς λόγους:
Πρώτον, γιατί πλέον καταβάλλεται ΦΠΑ, δεύτερον «τα ενοίκια είναι πανάκριβα στη Θεσσαλονίκη», τρίτον οι τράπεζες δανείζουν σε αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις με «ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο. Προσωπικά έχω 22 χρόνια στην αγορά, τόσο χαμηλά επιτόκια δεν έχω δει». Τέταρτον επειδή πλέον δεν φορολογείται η γονική παροχή έως 150.000 ευρώ. Έτσι «ένας γονιός δίνει στο παιδί του 150.000 ευρώ να πάρει σπίτι αφορολόγητα, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο πλήρωνε 10%».

Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών

Εκτός όμως από τους Έλληνες, ακίνητα (κυρίως οικιστικά) σπεύδουν να αγοράσουν και Ισραηλινοί, ενώ οι αγορές επαγγελματικών ακινήτων σχετίζονται με την τουριστική αξιοποίησή τους.
Όπως λέει στο Sputnik o δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας NEXUS, Θάνος Χαριστός, οι Ισραηλινοί κυρίως αγοράζουν οικιστικά ακίνητα και λιγότερα επαγγελματικά. «Τους προσελκύει η Θεσσαλονίκη η οποία προσφέρει σύνδεση με το εβραϊκό στοιχείο (σ.σ. η πόλη παλαιότερα είχε μια από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες της χώρας), αλλά κυρίως επειδή τους αρέσει ο τρόπος ζωής, δηλαδή το φαγητό, η μουσική, η διασκέδαση».
Σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, οι μικροί επενδυτές από το Ισραήλ αγοράζουν σπίτια, είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για να τα νοικιάσουν, ενώ σημειώνει ότι «οι τιμές πώλησης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ καλύτερες, ενώ στο Τελ Αβίβ είναι απλησίαστες» την ώρα που μεγάλοι επενδυτές αναζητούν ακίνητα για να τα μετατρέψουν σε ενοικιαζόμενα ή ακόμα και σε ξενοδοχεία.

photo eurokinissi