Η οικογένεια και οι φίλοι (με ποσοστό 74,6%) η νοσταλγία για την Ελλάδα (47%) και η δυσκολία ένταξης στο εξωτερικό (34,8%) είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα επέστρεφαν στην Ελλάδα οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία tothepoint για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η έρευνα διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2025 σε δείγμα 608 ατόμων ανδρών και γυναικών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 17 έως 35 ετών, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θέρμη από την υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, τον πολιτικό αναλυτή Δημήτρη Κατσαντώνη και τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “πράξεις για την Μακεδονία” Χρήστο Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 47,4% απάντησε ότι ακόμα σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό και το 18,3% ότι το σκεφτόταν στο παρελθόν και όχι τώρα. Το 23,5% δήλωσε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε και φύγει στο εξωτερικό και το 10,8% ότι το έχει αποφασίσει.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεώρησε ότι ωθούν τους νέους στη μετανάστευση η οικονομική ανασφάλεια και η αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών και αυτό που τους κρατάει στην Ελλάδα είναι η οικογένεια και οι φίλοι και ο συναισθηματικός δεσμός με τη χώρα.
Στην ερώτηση ποιές είναι οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) συγκέντρωσε η απάντηση οι χαμηλοί μισθοί και ακολούθησαν η εύρεση εργασίας στον επαγγελματικό τους κλάδο με 38,6% και η δυνατότητα να μείνουν στο δικό τους σπίτι με 31,8%.
Σε ό τι αφορά τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα έκαναν τους νέους που έφυγαν να γυρίσουν πίσω, στην πρώτη θέση έρχεται η βελτίωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (52,5%) και ακολουθούν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής (49,8%) και η καλύτερη οργάνωση του κράτους (38%).
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 35,4% δήλωσε μέτρια αισιόδοξη για την προοπτική στην Ελλάδα και δήλωσε δυσαρεστημένη, σε ποσοστό 60,2 από την υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στους νέους.
Για τη συμβολή του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη μείωση του brain drain, το 42,3% απάντησε καθόλου και το 18,4% λίγο. «Μέτρια» απάντησε το 20,6% και ακολούθησαν το «αρκετά» με 12,4% και το «πολύ/πάρα πολύ», με 4,9%.
Οι περισσότεροι είπαν ότι ενημερώνονται για την Περιφέρεια από τα social media (46,5%) και από τοπικές ενημερωτικές σελίδες, portals (19,7%).
Το 56,9% απάντησαν ότι γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος ενός αυτοδιοικητικού θεσμού όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αρνητικά σε αυτή την ερώτηση απάντησε το 40,1%. Στους συμμετέχοντες διαβάστηκαν κάποιες αρμοδιότητες και απάντησαν ότι ανήκουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο σχεδιασμός αναπτυξιακών έργων με χρήματα του κράτους (38,9%) με χρήματα της Περιφέρειας (34,9%) και η υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής (29,5%)
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ
- Λατινοπούλου: «Έκαναν εγκλήματα και οι κομμουνιστές, υπάρχει μία μονόπλευρη ευαισθησία»
- ΟΝΕΧ Ναυπηγεία Σύρου: Ξανά σε λειτουργία έπειτα από 15 χρόνια το σύστημα ανέλκυσης πλοίων Syncrolift
- «Έξυπνες Πόλεις» – Τι υπεγράφη στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με το βλέμμα στην νέα εποχή
- Ενισχύει η AI τη δημιουργικότητα ή την εξαφανίζει; Τι απέδειξαν μαθητές της Θεσσαλονίκης
- Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι
- Συνελήφθη 21χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο Αιγάλεω
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην Αθήνα – Τι διεκδικούν
- Ο λόγος που η Πολωνία απαγόρευσε την είσοδο οχημάτων κινεζικής κατασκευής σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της
- Κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας-Ιράν με το βλέμμα στις απειλές πολέμου από Τραμπ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΠΛΟΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
ΠΑΣΟΚ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΡΕΝΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΟΡΤΗ









