Θάνατος 14χρονης στη Λαμία: «Για τέσσερις ώρες την είχαν στο κοντέινερ του νοσοκομείου», λέει η μητέρα της

Η ανήλικη είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό -«Καίει» γιατρούς η ΕΔΕ

Συγκλονισμένη παραμένει η κοινωνία της Λαμίας μετά τον θάνατο της 14χρονης, που νοσούσε από κορωνοϊού, και άφησε την τελευταία της πνοή περιμένοντας να εξεταστεί στο νοσοκομείο.

Η 14χρονη πέθανε περιμένοντας βοήθεια στο κοντέινερ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και για τον θάνατό της διατάχθηκε ΕΔΕ από τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, την οποία διενήργησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Ιωάννα Γριβέα.

Η μητέρα της άτυχης 14χρονης περιέγραψε ότι η κόρη της διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό με rapid test στις 29 Νοεμβρίου και προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενημερώνοντας το σχολείο.

Σύμφωνα με τη ίδια, τα συμπτώματα ήταν ήπια και η 14χρονη έλαβε φαρμακευτική αγωγή μετά από οδηγίες γιατρών.

Ωστόσο, στις 4 Δεκεμβρίου άρχισε να έχει ζαλάδα και αμέσως κάλεσαν ασθενοφόρο προκειμένου να την μεταφέρει στο νοσοκομείο Λαμίας.

«Περί ώρα 9:25 π.μ φτάσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και μας οδήγησαν στο κοντέινερ δίπλα στην είσοδο των ΤΕΠ. Ώρα 10:30πμ της έκαναν καρδιογράφημα και της έβαλαν ορό. Και ενώ περνούσε η ώρα, χωρίς κανένας να έρχεται ή να ενδιαφέρεται για την Κυριακή, ενώ εγώ ζητούσα διαρκώς ενημέρωση και να έρθει γιατρός να δει την κόρη μου, περίπου ώρα 13:30μμ διαμαρτυρήθηκε το κορίτσι ότι αισθανόταν μια επιβάρυνση και αμέσως η θεία της Μαρία ξαναενόχλησε το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να κάνουν κάτι για το παιδί», περιγράφει η μητέρα της 14χρονης στο protothema.gr.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση περί της εξέλιξης της υγείας της», λέει η μητέρα της 14χρονης

Όπως υποστηρίζει η μητέρα της, η 14χρονη μπορούσε να περπατήσει και έδειχνε να έχει αντοχές, καθώς ότι της ζητούσαν το έκανε μόνη της χωρίς βοήθεια.

«Η Κυριακή σηκώθηκε, περπάτησε, βγήκε από το κοντέινερ χωρίς βοήθεια και κάθισε μόνη της στο καρότσι, όπου εκεί περίμενε ο τραυματιοφορέας. Ο δε τραυματιοφορέας υπέδειξε στην θεία της να κατεβάσει τα υποπόδια του καροτσιού και η Κυριακή λέει στην θεία της «όχι θεία, μπορώ να το κάνω μόνη μου», όπως και το έκανε. Εν συνεχεία την μετέφεραν στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών. Όλα αυτά έγιναν από ώρα 13:45 έως 14:00 περίπου» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη μητέρα, όπως σημειώνει το protothema.gr, δεν είχε ενημέρωση για την πορεία της υγείας της κόρης της.

«Από εκεί και ύστερα δεν είχαμε καμία ενημέρωση περί της εξέλιξης της υγείας της Κυριακής έως που βγήκαν χωρίς καν να μας συλλυπηθούν και μας ανακοίνωσαν ότι έφυγε. Εύχομαι η ψυχή του παιδιού μας να βρει δικαίωση με την τιμωρία όλων των υπαιτίων για τον θάνατό του και καμία άλλη οικογένεια να μην βιώσει όσα βιώσαμε και βιώνουμε έως σήμερα», είπε.

Θάνατος 14χρονης στη Λαμία: «Καίει» τους γιατρούς το πόρισμα

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας, βάσει της έρευνας και του πορίσματος της ΕΔΕ προκύπτουν εγκληματικές ευθύνες σε περισσότερα από ένα πρόσωπα.

«Λάβαμε στα πλαίσια της διοικητικής διαδικασίας το πόρισμα της ΕΔΕ που αφορά στον θάνατο της 14χρονης Κυριακής Ζανιά, η οποία απεβίωσε στο ΓΝ Λαμίας την 04/12/2021, το οποίο πόρισμα συνέταξε η καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γριβέα, δυνάμει της σχετικής απόφασης του διοικητή 5 ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το ως άνω πόρισμα αποδίδονται βαρύτατες ευθύνες σε ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, οι οποίοι κυριολεκτικά εγκατέλειψαν την 14χρονή Κυριακή Ζανιά από ώρα 9.25 πμ έως ώρα 14:00 μμ, στο κοντέινερ που βρίσκεται στην αυλή και δίπλα στην είσοδο του τμήματος

Επειγόντων περιστατικών του ΓΝ Λαμίας, ενώ είχαν ήδη από ώρα 10:30 πμ καρδιογράφημα, που έδειχνε παθολογικό πρόβλημα. Επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία ως προς την αντιμετώπιση του περιστατικού της 14χρονης Κυριακής Ζανιά στερώντας της το δικαίωμα στην ζωή, ενώ όφειλαν να της παρέχουν άμεσα την καλύτερη ιατρική περίθαλψη.

Όσον δε αφορά στα περιστατικά που ακολούθησαν από ώρα 14:00μμ έως και τον θάνατο της περί ώρα 17:25μμ, η οικογένεια επιφυλάσσεται με την συμπληρωματική της μήνυση. Σύμφωνα με το ως άνω πόρισμα σε συνδυασμό με τις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας Ζανιά, προκύπτουν ευθύνες σε περισσότερα από ένα πρόσωπα.

Όλα αυτά τα στοιχεία, που είναι αδιάσειστα περί της εγκληματικής ευθύνης των ιατρών, θα προσκομιστούν στην Εισαγγελία Λαμίας με συμπληρωματική μήνυση εντός των ημερών, όπως ως άνω αναφέρουμε. Τόσο η οικογένεια Ζανιά, όσο και εμείς οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο για την απόδοση των ευθυνών, ώστε μην ξαναφύγει τόσο άδικα κανένα παιδί – συνάνθρωπός μας από τέτοιες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις, που δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν χώρα σ΄ένα ευνομούμενο Ευρωπαϊκό Κράτος.»

lifo/ intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί