Θα καταστραφούν όσοι έμειναν ανοικτοί με τα lockdown – Επαγγελματίες εστίασης: «Θα χάσουμε το 50% των πελατών μας»

Νέα μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και στην εστίαση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στους κλειστούς χώρους.

Τα νέα μέτρα αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Συγκεκριμένα, σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι είχαν νοσήσει με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Κατά την είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται έλεγχος με την ειδική εφαρμογή covid free app.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να πείσει τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς πλέον η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταστήσει τον ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό και όλοι απεύχονται ένα ακόμα καθολικό lockdown.


Έτσι, από τη Δευτέρα σε όλους τους χώρους της εστίασης θα απαγορεύεται η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό. Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο newsit.gr κάνει λόγο για mini lockdown το οποίο θα επιφέρει μείωση των πελατών αλλά και σύγχυση: «Η εστίαση από την Δευτέρα και μέχρι 31 Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε ένα μίνι lockdown. Είναι σαφές ότι θα υπάρχει μείωση κύκλου εργασιών μιας και το 50% είναι ανεμβολίαστοι. Ερχόμαστε σε αντίθεση με τους πελάτες μας και αυτό θα παίξει ένα ρόλο».

«Η ψυχολογία του κόσμου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Μην ξεχνάμε και ότι οι παρέες δεν είναι αμιγείς άρα θα δημιουργηθεί θέμα. Ο έλεγχος δεν είναι δύσκολη διαδικασία ειδικά με την πλατφόρμα αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις. Μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα ειδικά θα ενταθούν στην εορταστική περίοδο» καταλήγει ο Γιώργος Καββαθάς.


Μείωση των πελατών προβλέπει και ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, ο οποίος τονίζει στο newsit, πως η εστίαση έχει στηρίξει πολύ την προσπάθεια για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις: «Μπαίνουμε σε μια άλλη λογική διαχείρισης των εστιατορίων, σε μια διαφορετική λειτουργία των καταστημάτων εστίασης».

«Φυσικά και όλοι προσπαθούμε να λύσουμε όλο αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την πανδημία αλλά υπάρχει και το θέμα της οικονομίας το οποίο είναι σημαντικό για εμάς και φαίνεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, με την λογική ότι τα καταστήματα εστίασης πιθανόν να είναι άδεια, δεν θα έχουμε δηλαδή αυτή την επισκεψιμότητα που έχουμε τώρα και αυτό που θα παρακαλάμε είναι να έχουμε καλό καιρό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους εξωτερικούς χώρους, τους μεικτούς με όλο τον κόσμο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Εμείς ως επιχειρηματίες της εστίασης όταν ανοίγουμε ένα κατάστημα αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε κόσμο, δεν το ανοίγουμε με την λογική απαγορεύσεων και διαχωρισμό πολιτών» τονίζει με νόημα.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η πολιτεία χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης των ανεμβολίαστων την εστίαση και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση εδώ τίθεται και το ζήτημα το οικονομικό, το πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας. Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα η κυβέρνηση, πιέζει μέσα από τον κλάδο της εστίασης και τις απαγορεύσεις για τους εμβολιασμούς».

«Εμείς από την μεριά την δική μας ως κλάδος θέλουμε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θέλουμε να ξεπεραστεί όλο αυτό αλλά νομίζουμε πως είναι λάθος ο τρόπος να γίνονται απαγορεύσεις. Εμείς θεωρούμε ότι με ένα αυστηρό πρωτόκολλο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και να λειτουργεί η εστίαση υπεύθυνα. Με μάσκες αντισηπτικά με rapid test με τις αποστάσεις. Έχουμε βάλει πλάτη σε όλη αυτή την ιστορία και νομίζω ότι κακώς πιέζεται το σύστημα μέσα από την εστίαση να μπορέσουν να γίνουν οι εμβολιασμοί» καταλήγει ο κ. Δαβερώνης.

(newsit – φωτο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί