• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα σενάρια για το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου

Τα σενάρια για το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την εξαγγελθείσα μείωση της προκαταβολής φόρου. Από 500 έως 800 εκατομμύρια ευρώ η «χασούρα» του δημοσίου.

Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη προαναγγείλει τη μείωση της προκαταβολής φόρου για μια σειρά επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Στόχος του Μαξίμου, άλλωστε, είναι η ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.


Ωστόσο, παρά τις εξαγγελθείσες δεσμεύσεις, το ακριβές ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου παραμένει στον «αέρα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν βγάλει… χαρτί και μολύβι και επιχειρούν να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής», αυτό που θα καθορίσει το ποσοστό της μείωσης είναι ο αριθμός των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ένα από τα υπό εξέταση σενάρια προβλέπει ότι δικαιούχοι της μείωσης θα είναι όσες εταιρείες έχουν αποδεδειγμένη περικοπή του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2019.

Εφόσον, οι δικαιούχες εταιρείες υπερβούν έναν συγκεκριμένο αριθμό, το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου θα φθάσει το 30%. Εφόσον, ο αριθμός των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν είναι τόσο μεγάλος, τότε η μείωση ενδεχομένως να αγγίξει ακόμη και το 50%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, το ποσοστό της προκαταβολής φόρου ανέρχεται στο 100%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν η μείωση του φόρου φθάσει στο 30%, τότε το δημόσιο θα στερηθεί έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αν η μείωση αγγίξει το 50%, τα «χαμένα» έσοδα θα ανέλθουν σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά το ποσό των ετήσιων εσόδων από την προκαταβολή φόρου ανέρχεται περίπου στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

(sputniknews – φωτο:pexels)