Ασκούμε στην πράξη τα δικαιώματά μας με μόνιμη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σήμερα το πρωί.
Σχολιάζοντας την αντίδραση της Λιβύης στην ελληνική πρόσκληση υποβολής προσφορών σχετικά με άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «τρανή απόδειξη ότι η Ελλάδα κινείται σωστά». Όπως επεσήμανε, η Αθήνα δεν παρακάμπτει ούτε αποκλείει κανέναν διάλογο, αρκεί αυτός να διεξάγεται εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Υπενθύμισε, δε, την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, να επισκεφθεί τη Λιβύη.
«Η λιβυκή πλευρά σφάλλει, αρνείται την πραγματικότητα και επικαλείται το παράνομο και νομικά ανίσχυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας τις νομικές βάσεις της ελληνικής στάσης, ανέφερε ότι τα θαλάσσια οικόπεδα που οριοθετήθηκαν, βασίζονται στη μέση γραμμή.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση δίνει ρεσιτάλ λαϊκισμού», αγνοώντας τις επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη σύναψη υποδειγματικών συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και κάλεσε τη Λιβύη να κινηθεί με σκοπό δομημένες συνομιλίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει απειλή για ελληνικούς στόχους, αλλά η κυβέρνηση ορθώς εξετάζει όλα τα σενάρια και προετοιμάζεται ακόμα και για τις πιο απίθανες εξελίξεις. «Αυτό σημαίνει υπευθυνότητα», τόνισε.
Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν θα αποβεί καθοριστική για τη σταθερότητα στην περιοχή. «Εάν υπάρξει πλήγμα, τότε είναι πιθανό το Ιράν να ενισχύσει τις πυρηνικές του επιδιώξεις ή να προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στον Αραβικό Κόλπο, με πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, οδηγώντας σε ράλι τιμών και παγκόσμια ενεργειακή αβεβαιότητα», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κίνα: Ιδού το νέο… «επίτευγμα» των ρομποτόσκυλων, video
- ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη νέα ειδικότητα «Τεχνίτης Βιομηχανικών Αυτοματισμών» στα Γρεβενά
- ΥΠΟΙΚ: Οι 83 φόροι που μειώθηκαν από το 2019 ως σήμερα
- Ένα απίστευτο μωρό μόλις 5 μηνών έκανε θραύση για τα πολύ πλούσια μαλλιά του! vid
- Αριστερός σχολιαστής πολέμιος του Τσάρλι Κερκ κλαίει με λυγμούς για τον θάνατό του,vid
- ΑΠΘ: Διεθνές συνέδριο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την πολυγλωσσία σε παιδιά, στις 19-20/9
- Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ασκούντα χρέη ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης
- Ο Λίαμ Νίσον παραγωγός της ταινίας «The Lost Children of Τuam» για το σκάνδαλο με τον ομαδικό τάφο βρεφών στην Ιρλανδία
- Νέα συνάντηση Τουρκίας-Ιταλίας για την Αν. Μεσόγειο – Απούσα η Ελλάδα
- Έτσι θα μοιάζει ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Doctor Doom στο Avengers: Doomsday!