Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι για το… μέλλον των μέτρων – Με μαθηματικά μοντέλα η επιστροφή

Τον τρόπο να επιστρέψει η καθημερινότητα στη χώρα χωρίς νέους κινδύνους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μελετά η ελληνική κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει στις 27 Απριλίου όπου λήγει και η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, σηματοδοτώντας την μετάβαση σε μια «νέα εποχή» γι αυτό ακριβώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα πάντα τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς γύρω […]

Τον τρόπο να επιστρέψει η καθημερινότητα στη χώρα χωρίς νέους κινδύνους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μελετά η ελληνική κυβέρνηση.

Η αρχή θα γίνει στις 27 Απριλίου όπου λήγει και η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, σηματοδοτώντας την μετάβαση σε μια «νέα εποχή» γι αυτό ακριβώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα πάντα τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς γύρω από τις σχετικές προετοιμασίες με οδηγούς μία κορυφαία ομάδα επιστημόνων και τους υπουργούς και αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι μαζί επεξεργάζονται επιδημιολογικά και αριθμητικά δεδομένα, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια και υφιστάμενες δυνατότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, συντάσσοντας δηλαδή μέχρι τότε σελίδα – σελίδα το «στρατηγικό σχέδιο» για την επανεκκίνηση της χώρας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ομαλή επαναφορά γι αυτό και ο χρόνος κυλά σχεδόν αμείλικτα για το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ως βαρύνουσα για τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου αποτιμάται η σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, η οποία με τη συνδρομή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι έχουν αναπτυχθεί «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» και πρόσθεσε ότι τα ίδια εργαλεία «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».

Προετοιμάζοντας ήδη όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για την στενή παρακολούθηση του ιού με την έναρξη του σχεδίου επαναφοράς στην πραγματική ζωή, «με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ» περιέγραψε χθες ο Καθηγητής Τσιόδρας, προϊδεάζοντας άπαντες για την ανάγκη προσαρμογής στην νέα κανονικότητα.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Στις πολλές μεταβλητές που συνθέτουν την μετάβαση στην μετά την έξαρση της πανδημίας περίοδο έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα εκλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο εξής. Πέρα από το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, χρήση γαντιών και μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας σε όλους τους χώρους και αποφυγή σωματικής επαφής (χειραψίες κτλ) θα συνθέτουν τον νέο τρόπο ζωής, ιδίως σε περιστάσεις μαζικής συνύπαρξης, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τα τελευταία δεν αποκλείεται να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές τις επόμενες ημέρες, καθώς η αποκλιμάκωση των μέτρων θα σημάνει τον κατακόρυφο πολλαπλασιασμό του επιβατικού κοινού.

Τα πρώτα βήματα, ωστόσο, στο σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα είναι προσβάσιμα για ευάλωτες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, δηλαδή για άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και πολίτες με χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, για αμιγώς προληπτικούς λόγους. «Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί – έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βαδίζουν στην πορεία επιστροφής από την καραντίνα.

Στον αντίποδα, το εθνικό σχέδιο ολικής επαναφοράς αναμένεται να εκκινήσει «από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου» τόνισε ο κ. Πέτσας, με την επαναλειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής να τοποθετείται για τις 4 Μαΐου, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές προστασίας (αποστάσεις, γάντια κά).

Προηγουμένως και σε μια συμβολική κίνηση, ως αφετηρία της επαναφοράς στην κανονικότητα επιλέχτηκε η Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία και ως μια κίνηση τόνωσης του συλλογικού ηθικού. Στο μεσοδιάστημα από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 4 Μάϊου θα έχει παρουσιαστεί στο σύνολο ο οδικός χάρτης, «ώστε όλοι οι Έλληνες να ξέρουν τι τους ξημερώνει», όπως επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ με περιοριστικούς όρους στις μετακινήσεις προβλέπεται να εορταστεί και η επέτειος της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Από την 4η Μάϊου, η οποία αποτελεί το δεύτερο ορόσημο στον οδικό χάρτη της επανόδου, ξεκινά η πορεία των εμπορικών καταστημάτων, για να λάβουν παράλληλα τη σκυτάλη και τα σχολεία. Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων συνιστά ένα από τα μείζονα ζητούμενα για το κυβερνητικό επιτελείο, με την υψηλή προτεραιότητα να δίνεται σε κάθε περίπτωση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, στον κεντρικό σχεδιασμό υπάρχει ρητή πρόβλεψη για χρονική απόσταση μεταξύ των βημάτων, ώστε να αξιολογείται καθ’ οδόν η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου, με αποτέλεσμα το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης να τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάϊου, ακολουθώντας μια κλιμακούμενη λογική. Από τις υγειονομικές προδιαγραφές κάθε άλλο παρά εξαιρούνται εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, καθώς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προβλέπει…τραπεζάκια έξω και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η έλευση, ωστόσο, του καλοκαιριού στις αρχές Ιουνίου αυξάνει κατακόρυφα τις απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς στον πολύπλοκο καμβά επαναλειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αθροίζεται και η παράμετρος του τουρισμού. Μολονότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απευθύνουν συστάσεις στους πολίτες τους να στραφούν προς εγχώριες λύσεις, ενθαρρύνοντας τον εσωτερικό τουρισμό, ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα και η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα κλαδικό πρόγραμμα στήριξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Το παράδειγμα, όμως, της Ελλάδας ως χώρας -πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού διεθνώς είναι ένας «άσος» πάνω στο τραπέζι για όσους ταξιδιωτικούς πράκτορες κατευθύνουν επισκέπτες σε χώρες του εξωτερικού, γεγονός που ωθεί το κυβερνητικό επιτελείο να μην θεωρεί τη φετινή σεζόν χαμένη. Υπό αυτό το πρίσμα, η επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων θα ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού και των ελέγχων για τον κορωνοϊό στις πύλες εισόδου της χώρας (κυρίως στα αεροδρόμια με κοινή ευρωπαϊκή οδηγία), υπαγορεύοντας ταυτόχρονα αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία, όσων από τα καταλύματα το επιλέξουν.

parapolitika.gr / photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί