Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ εξετάζοντας διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της πρωτεύουσας σε περίπτωση παρατεταμένης ανομβρίας παρότι τα υπάρχοντα αποθέματά στους ταμιευτήρες επαρκούν για τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προχωρήσει η προμελέτη για την μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς που εκβάλλουν στην λίμνη των Κρεμαστών αλλά και αυτή καθαυτή την λίμνη.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος για την κατασκευή και λειτουργία 3 η 4 μονάδων αφαλάτωσης δεδομένου ότι η αφαλάτωση απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μία μονάδα αφαλάτωσης μπορεί να γίνει στην περιοχή του Λαυρίου.
Οι άλλες δύο ή τρεις στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου και κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο στην Αθήνα.
Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση είναι σημαντικό και φτάνει το 1 € το κυβικό ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις είναι σχετικά χρονοβόρες και θα πάρουν τουλάχιστον μία τριετία μέχρι να λειτουργήσουν.
Οι ίδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ τόνιζαν ότι η πιο γρήγορη και πιο συμφέρουσα λύση με χαμηλό κόστος είναι η μεταφορά νερού από την λίμνη των Κρεμαστών η οποία μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ενισχύσει το δίκτυο σε χρόνο νωρίτερο και από τα τρία χρόνια εάν δεν υπάρξουν βέβαια προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους με συνέπεια να καθυστερήσει το έργο.
Το έργο είναι σχετικά εύκολο και θα χρειαστεί βέβαια να γίνει διάνοιξη σηράγγων για την διέλευση του αγωγού, όμως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο παρελθόν με την μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.
Το αρχικό σενάριο προβλέπει να διασυνδεθούν με το δίκτυο του Μόρνου δύο παραπόταμοι του Αχελώου που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών.
Σύμφωνα με παράγοντες της ΕΥΔΑΠ εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας.
Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο χειμώνας του 2025-2026 ήταν ο 3ος βροχερότερος και ο 2ος θερμότερος στην Αθήνα
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Σε τι φέρεται να συμφώνησε το Ιράν – Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους «κατάλληλους ανθρώπους»
- Κι όμως είναι αληθινά! Σπάνια ανθισμένα δέντρα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο, Vid
- ΗΠΑ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη “καμία απόφαση” για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ
- Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
- Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για την παραίτηση Χαρίτση – Μεταβατικός πρόεδρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Ευρήματα-σοκ σε πείραμα με συνεχιζόμενες κλωνοποιήσεις ποντικιών στην Ιαπωνία – Σε ποια γενιά δεν επέζησε ούτε ένα
- Κλοπιμαία μεγάλης αξίας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης









