Πρόγραμμα υλοποίησης προληπτικών διαγνωστικών τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου μέσω κινητών μονάδων, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 4.564.544 ευρώ, απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-74 και διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Από το ανωτέρω δικαίωμα εξαιρούνται οι γυναίκες που ανήκουν μεν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα του προγράμματος, όμως είτε έχουν διενεργήσει την ίδια προληπτική εξέταση εντός του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.
Στους σκοπούς της δράσης συμπεριλαμβάνονται επίσης, η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, ο περιορισμός του κόστους θεραπείας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στις απομακρυσμένες περιοχές, η βελτίωση στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε μη προνομιούχες ομάδες του γυναικείου πληθυσμού, καθώς και η καταγραφή και δυνατότητα επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο προγραμματισμός και η εφαρμογή πολιτικών προαγωγής της υγείας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης των 27. Οι γυναίκες που προλαβαίνουν να διαγνωστούν έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού, έχουν πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία μετά τη διάγνωσή τους, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντιδιαστολή, οι γυναίκες των οποίων η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο εκδήλωσης του καρκίνου, έχουν πιθανότητα επιβίωσης μόνο 38%.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τασούλας: Η ελληνική γλώσσα μιλιέται από λίγους, ωστόσο απλώνει τις ρίζες της σ’ όλες τις γλώσσες του δυτικού κόσμου
- Συζήτηση Γεραπετρίτη – Μπαμπινιώτη για την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας
- Ισπανία: Οι σιδηροδρομικοί ανέστειλαν την απεργία τους – Κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση
- Κάμερα κατέγραψε τη διάλυση του κομήτη C/2025 Κ1 – Δείτε τη διαστημική φωτογραφία της εβδομάδας
- Κυρ. Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής γλώσσας
- Ζαχαριάδης: «Το κρίσιμο στοιχείο είναι να συγκροτηθεί ένας πόλος ανταγωνιστικός στον κ. Μητσοτάκη»
- Βουλή: Άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας
- Βρετανία: Το Μπάκιγχαμ θα συνεργαστεί με την αστυνομία, αν το ζητήσει, στην έρευνα για τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
- Σκάνδαλο ΓΣΕΕ: Και νέα πρόσωπα στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα
- Η Ουάσιγκτον σύναψε πυρηνική συμφωνία με την Αρμενία









