ΣτΕ: Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή από Ρώσο επιχειρηματία για τις μη εκδόσεις νέων αδειών παραμονής

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε Ρώσος επιχειρηματίας.

Ο ενάγων, ζητά να «παγώσει» και να ακυρωθεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία δεν επιτρέπεται η ανανέωση ή η έκδοση νέων αδειών παραμονής στη Ελλάδα, πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο προσφεύγων μαζί με τη σύζυγό του διαμένουν μόνιμα σε περιοχή της Θεσσαλίας την τελευταία δεκαετία και δραστηριοποιείται στον κλάδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων, φορτηγών, κ.λπ., όσο και στην αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων, ενώ από το 2017 είναι ιδιοκτήτης διώροφης κατοικίας.

Υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα, για έκδοση προσωρινής διαταγής, αναστολής και ακύρωσης της από 28.2.2022 απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αναστέλλεται:

-Η εξέταση και η έκδοση αποφάσεων επί εκκρεμών αιτήσεων Ρώσων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας,

-Η υποβολή νέων αιτήσεων Ρώσων πολιτών και μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας και

-Η υποβολή αιτήσεων ανανέωσης τίτλων διαμονής στην Ελλάδα πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι επίμαχες αιτήσεις και εάν ακόμη υποβληθούν ηλεκτρονικά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), αφού για παρόμοια θέματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ακόμη, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών αφού η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης νόμου, όπως απαιτούν τα άρθρα 26, 43 και 64 του Συντάγματος.

Είναι όμως, η εν λόγω υπουργική απόφαση -σύμφωνα με τους προσφεύγοντες- αντισυνταγματική (άρθρο 35 Συντάγματος) και παράνομη (παραβιάζει το άρθρο 8 του νόμου 3469/2006), καθώς δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπως απαιτείται και κατά συνέπεια είναι ανυπόστατη.

Τέλος, η επίμαχη υπουργική απόφαση επιχειρεί να παρακάμψει το νόμο 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης) αφού τον καταργεί επ΄ αόριστον μόνο για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα και τον ενημέρωσε ο αρμόδιος κρατικός φορέας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) ότι δεν παραλαμβάνει τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.

photo pexels

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί