• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στάση εργασίας αύριο και διαμαρτυρία των εργαζομένων του Ελληνικού Φεστιβάλ για την μη ανανέωση των συμβάσεών τους

Στάση εργασίας αύριο και διαμαρτυρία των εργαζομένων του Ελληνικού Φεστιβάλ για την μη ανανέωση των συμβάσεών τους

Σε στάση εργασίας και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού προχωρούν αύριο, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών «την ανανέωση και των 43 συμβάσεων μέχρι 31/12/2022, με απώτερο στόχο τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ως μέσο οριστικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του οργανισμού». «Το καθεστώς αέναης ομηρίας των υπαλλήλων, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται στο Φεστιβάλ ακόμα και επί μία εικοσαετία με διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος» τονίζει.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ:

«Ή όλοι ή κανένας.

Εμείς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην οποία διακυβεύονται οι συμβάσεις εργασίας μας. Θεωρούμε απαράδεκτη την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στη Βουλή, βάσει της οποίας θα ανανεωθούν μόνον οι 30 από τις 43 υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο λόγος είναι τριπλός:

Πρώτον, επειδή μία τέτοια απόφαση κοινοποιείται στους εργαζομένους του φορέα λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων, εν μέσω εορταστικής περιόδου, αλλά και πανδημίας, και στον επίλογο μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς, της μεγαλύτερης, τόσο από άποψης όγκου εργασιών, όσο και χρονικής διάρκειας, στην ιστορία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Δεύτερον, επειδή η εν λόγω τροπολογία ουσιαστικά προβλέπει μια εξ ορισμού άδικη διάκριση των υπαλλήλων σε “ανανεώσιμους” και “μη ανανεώσιμους” – μια διαδικασία αξιολόγησης που μόνο αξιοκρατική δεν μπορεί να είναι όταν διεξάγεται υπό τις παρούσες ανεκδιήγητες συνθήκες.

Τρίτον, επειδή το προσωπικό που θα κριθεί “άξιο ανανέωσης” θα κληθεί να επωμιστεί τα πρόσθετα βάρη που θα προκύψουν λόγω της υποστελέχωσης του οργανισμού – παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι ήδη επιβαρυμένοι με υπερδιπλάσιο όγκο εργασιών τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της επέκτασης της θερινής φεστιβαλικής περιόδου, αλλά και των διαφόρων χειμερινών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στεκόμαστε ενωμένοι/ες και προβαίνουμε σε στάση εργασίας την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00-15:00, και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 την ίδια μέρα.

Ζητούμε από το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εσωτερικών την ανανέωση και των 43 συμβάσεων μέχρι 31/12/2022, με απώτερο στόχο τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ως μέσο οριστικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του οργανισμού.

Το καθεστώς αέναης ομηρίας των υπαλλήλων, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται στο Φεστιβάλ ακόμα και επί μία εικοσαετία με διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.

Μόνο ενωμένοι/ες θα προχωρήσουμε».

photo αρχείο eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.