Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα φορώντας…μάσκες – Το έναυσμα δίνει το σημερινό διάγγελμα Μητσοτάκη

Για τις 6.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα γνωστοποιήσει το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται στο σημερινό (28/04) διάγγελμά του, στις 18:00, να ανακοινώσει τον χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από την καραντίνα και την άρση των μέτρων, που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη φιλοσοφία, αλλά και τις διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης και επιστροφής στην κανονικότητα, με αφετηρία την 4η Μαΐου και ορίζοντα έως και τις αρχές Ιουλίου.

Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, θα εξειδικευθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, και τον Σωτήρη Τσιόδρα, λοιμωξιολόγο και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).


Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει ήδη δώσει μία πρώτη γεύση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (27/04) ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών:

«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».

Από την 4η Μαΐου η λειτουργία κομμωτηρίων και μικρών επιχειρήσεων

Αρχικά, και συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής.

Στη συνέχεια, και κατά πάσα πιθανότητα από τις 11 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την προτεραιότητα να δίνεται στην Γ’ Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.


Σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η πανδημία, θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) – πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό αναμένεται για τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και εκκλησίες
Οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας θα επαναλειτουργήσουν εντός Ιουνίου, ενώ εφόσον βρεθεί λύση σχετικά με τα ταξίδια και τις μεταφορές από το εξωτερικό, στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.

Τέλος, όσον αφορά στους θρησκευτικούς χώρους, όπως τις εκκλησίες, θα είναι ανοικτοί για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς ολική κατάργηση τείνει και το σύστημα των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων, μέσω της αποστολής SMS στο 13033.

(Από sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί