Σοκάρουν οι αριθμοί από την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη Μαγνησία

Παράλληλη πανδημία , με τεράστια η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται στη Μαγνησία.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα φαινόμενο, το οποίο αφορά ανεξαιρέτως όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και ασκείται ως επί το πλείστον σε βάρος των γυναικών και των ανηλίκων.

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την τέλεση επιθετικών και εξαναγκαστικών συμπεριφορών, όπως ιδίως λεκτικών, σωματικών, σεξουαλικών, ψυχολογικών επιθέσεων, οικονομικών εκβιασμών ακόμη και συμπεριφορών υπό τη μορφή παραμέλησης . Πράγματι, αναγνωρίζεται πλέον η ενδοοικογενειακή βία ως μία σοβαρή κοινωνική παθογένεια, η οποία πλήττει τα δικαιώματα των θυμάτων και παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες τους με ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα στοιχεία για την Μαγνησία σοκάρουν . Το 2020 επίσημα καταγεγραμμένα είναι 51 περιστατικά για το Νομό, το 2021 εκτινάσσονται στα 135 και το πρώτο οχτάμηνο του 2022 καταγράφονται 114 περιστατικά.
Συνολικά 15 παιδιά –αγόρια και κορίτσια- ηλικίας από ενός έως 13 ετών έχουν υποστεί μορφές βίας μέσα στο σπίτι, τον τελευταίο χρόνο .

Σημειώνεται ότι περιστατικά βίας που ποτέ δεν φτάνουν στην αστυνομία, στην πόρτα της εισαγγελίας ή στην διαμεσολάβηση για ψυχιατρική παρακολούθηση είναι 8 φορές περισσότερα από τις επίσημες καταγραφές. Είναι ένας αριθμός που κρύβεται στο σκοτάδι κάθε σπιτιού και κανείς δεν ενημερώνεται για τις συνθήκες που επικρατούν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε μήνα την πόρτα της αστυνομίας περνούσαν μέχρι το 2019 στον Νομό της Μαγνησίας τρεις με τέσσερις γυναίκες. Το 2020 ο αριθμός ανέβηκε, το 2021 εκτοξεύθηκε και το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2021. Δεκάδες μητέρες πέρασαν την πόρτα της αστυνομίας με τα παιδιά τους αγκαλιά, ενώ την ίδια πόρτα πέρασαν και μητέρες που ανελέητα χτυπήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά τους. Γυναίκες θύματα, από 28 εως 75 ετών.
Οι άντρες κακοποιητές είναι ηλικίας από από 35 έως 60 ετών, αλλά δεν λείπουν και οι άντρες θύματα με τον αριθμό να μην ξεπερνά τα δέκα περιστατικά.

gegonota.news/ pexels

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί