Σήμερα οι λεπτομερείς ανακοινώσεις για την σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σήμερα θα γίνει η αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας για την σταδιακή άρση των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας στις 18:00, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανακοινώθηκε άτυπα από το υπουργείο, η κ. Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Όπως έκανε γνωστό χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, στις 11 Μαΐου. Λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, δόθηκε προτεραιότητα στην τρίτη τάξη του Λυκείου, ενώ στη συνέχεια, μία εβδομάδα μετά, θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, αλλά και το Γυμνάσιο.

Τι ισχύει με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία
Οσον αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, όλα είναι ακόμη ρευστά. Οπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αλλά μόνο όταν θα υπάρχει η σιγουριά, ότι η πανδημία κινείται καθοδικά σε σταθερή βάση.

«Τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης περιγράφοντας επιγραμματικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στα θρανία, ενώ τόνισε ότι «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη». 

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θα εξετάζουν μέρα τη μέρα την πορεία της πανδημίας στη χώρα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στα οποία περιλαμβάνεται και το σταδιακό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.

Σημειώνεται πάντως ότι η επιστροφή στα θρανία έχει προβληματίσει αρκετά καθώς οι απόψεις ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων διαφέρουν, καθώς κάποιοι ακόμη έχουν ενστάσεις για το αν είναι καλή ιδέα να ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας «αχρείαστο» το άνοιγμα των σχολείων.

Ανοιγμα σχολείων με αντισηπτικά
Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει οδηγίες για την ασφάλεια των παιδιών.

Όπως προκύπτει μεταξύ των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν στα σχολεία θα είναι η ασφαλής διατήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών και η ύπαρξη αντισηπτικών σε κάθε αίθουσα.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα ισχύσει με τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, αλλά και με τα διαλείμματα.

Επιστροφή στα σχολεία: Το πλάνο για τις Πανελλαδικές
Το υπουργείο Παιδείας πάντως επικεντρώνεται και στο ζήτημα της διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων για τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Και σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές αναμένεται να τηρούν τις αποστάσεις όπως και τους κανόνες υγιεινής, ενώ αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στόχος του υπουργείου είναι οι Πανελλήνιες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, ενώ όπως δήλωσε η κ. Κεραμέως θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό.

(iefimerida – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί