• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σφοδρές καταγγελίες δικηγόρων για “χάος” σήμερα στα Δικαστήρια – Εκφωνήθηκαν υποθέσεις- Σύγχυση για το ποιες δεν θα δικάζονταν

Σφοδρές καταγγελίες δικηγόρων για “χάος” σήμερα στα Δικαστήρια – Εκφωνήθηκαν υποθέσεις- Σύγχυση για το ποιες δεν θα δικάζονταν

Συνθήκες «απαράδεκτης κατάστασης» περιγράφει ο ΔΣΑ και συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη- Εκφωνήθηκαν όλες οι υποθέσεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών , υποστηρίζουν οι δικηγόροι.

Μια κατάσταση πλήρους ασυνεννοησίας και ταλαιπωρίας για δικηγόρους και διαδίκους , περιγράφει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας για τις συνθήκες κάτω από τις  οποίες εκτυλίχθηκε  η μέρα στα δικαστήρια, μετά την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και μετέδωσε το dikastiko. gr, για μη «λειτουργία τους»: «…Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για αύριο Παρασκευή 15.10, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων. Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στο Πρωτοδικείο

Σύμφωνα με τους δικηγόρους το πρόβλημα αφορούσε την μη εξειδίκευση των υποθέσεων που θα εκδικάζονταν . Δηλαδή, όπως λένε, ποιες είναι οι «επείγουσες» υποθέσεις. Μάλιστα στλέκονται σε ανακοίνωση του Πρωτοδικείου που ανέφερε (ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΜΕ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ)  πως «θα εκφωνηθούν κανονικά όλες οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, στις οποίες η σύνθεση της έδρας θα κρίνει ποιες εξ αυτών χρήζουν άμεσο χειρισμό λόγω επείγοντος χαρακτήρα (παραγραφή ή άλλο λόγο)».

Επιμένουν μάλιστα πως η  Γραμματεία των Ασφαλιστικών μέτρων ενημέρωνε ότι οι υποθέσεις δικάζονται κανονικά.

Μάλιστα το πρωί μετέβησαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος και ο σύμβουλος του ΔΣΑ Ιωάννης Κάπος, για να διευκρινίσουν τι συμβαίνει μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών «και των ασαφειών που είχε αυτή, να αποτρέψουν, σε συνεννόηση με τους Προέδρους των συνθέσεων, το ενδεχόμενο ερημοδικίας συναδέλφων που εύλογα θεώρησαν ότι οι υποθέσεις τους δεν θα συζητηθούν. Μετά την ολοκλήρωση της δικασίμου δεν πληροφορηθήκαμε περίπτωση ερημοδικίας».

Η ανακοίνωση

Αργότερα ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με σφοδρή ανακοίνωση συγκαλεί έκτακτο ΔΣ  αναφέροντας ότι «οι ευθύνες που αναλογούν, θα ζητηθούν και οι υπεύθυνοι έπρεπε ήδη να τις έχουν αναλάβει»:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στα Δικαστήρια της Αττικής που δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης, στην οποία δεν εξειδικευόταν η φύση των επειγουσών υποθέσεων που θα δικάζονταν στα Δικαστήρια της Αττικής σήμερα και η διαφορετική προσέγγιση από κάθε επιμέρους δικαστικό σχηματισμό, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης του δικηγορικού κόσμου.

Είναι ανεπίτρεπτο από τη μία να μην εξειδικεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ποιες είναι οι επείγουσες υποθέσεις που θα δικασθούν και από την άλλη κάποιες Διοικήσεις (βλ. Πρωτοδικείο Αθηνών) κατά πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση να οδηγούν όλες τις ποινικές και πολιτικές υποθέσεις σε εκφώνηση, προκαλώντας πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου έτι περαιτέρω. Οι ευθύνες που αναλογούν, θα ζητηθούν και οι υπεύθυνοι έπρεπε ήδη να τις έχουν αναλάβει.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για να λάβει σχετικές αποφάσεις».

(dikastiko. gr / photo: eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.