Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΣ η απαγόρευσης αφορά συνολικά επτά περιοχές του δήμου Σερρών, πιο συγκεκριμένα τις περιοχές: 1) Μελενικιώτικα, Βορείως της οδού Δελφών, πάνω από τη διασταύρωση της οδού Παπαστεφάνου, 2) Τέρμα οδού Ευθαλίας Αδάμ, πάνω από τη διασταύρωση της οδού Παπάζογλου, 3) Επαρχιακής οδού Σερρών – Χρυσοπηγής, 4) Οικισμού Χρυσοπηγής, 5) Οικισμού Μετοχίου, 6) Δ.Κ. Λευκώνα, 7) Δ.Κ. Χριστός.
Το μεσημέρι της Πέμπτης παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωστοποίησαν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, διασφαλίζοντας την προστασία των καταναλωτών. Η δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Βαρβάρα Μητλιάγκα υπογράμμισε πως το θέμα αφορά στην «εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» κι ότι όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας υποχρεούνται να εναρμονιστούν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2026. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο στις 9 Απριλίου 2025, με την οποία καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν προληπτικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης συμμορφώνεται πλήρως με ορισμένες παραμετρικές τιμές για μια σειρά νέων στοιχείων, όπως δισφαινόλη Α, χλωρικά, χλωριώδη, αλογονοοξικά οξέα, μικροκυστίνη-LR,το σύνολο PFAS και το ουράνιο.
«Η ΔΕΥΑ Σερρών ήταν μία από τις πρώτες ΔΕΥΑ στη χώρα που προχώρησε αμέσως σε ελέγχους στο σύνολο του υδρευτικού της δικτύου. Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ελαφρώς αυξημένες τιμές ουρανίου σε κάποιες περιοχές. Ακολούθως προχωρήσαμε σε άμεσες ενέργειες ενημέρωσης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μητλιάγκα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, τόνισε πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Επιπλέον, εξήρε την άμεση αντίδραση της ΔΕΥΑ Σερρών, η οποία προέβη σε μετρήσεις και εντόπισε εγκαίρως τα προβλήματα.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Νίκος Σαφαρίκας, επεσήμανε ότι ο δήμος Σερρών και η ΔΕΥΑΣ ενημερώνουν υπεύθυνα τους πολίτες για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται. Όπως γνωστοποίησε, υπερβάσεις εντοπίστηκαν στις πηγές Μπατανίων και Μοράβων, από τις οποίες επηρεάζονται περί τις 2.000 παροχές από τις 47.100, που συνολικά έχει ο δήμος Σερρών.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ΔΕΥΑΣ, σύντομα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για άρση της απαγόρευσης, ανάλογα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων διύλισης νερού, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα της υπέρβασης της παραμετρικής τιμής του ουρανίου στις παραπάνω περιοχές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Β. Λωλίδη / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τι ξεφορτώνουν συνεχώς ρωσικά μεταγωγικά στο Ιράν; Video
- ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες και δεξαμενόπλοια που παρακάμπτουν το εμπάργκο στη Βενεζουέλα
- Δύο νέα έργα δρομολογούνται στα Σφακιά – Υπεγράφησαν οι συμβάσεις
- Επικός Τραμπ: Η ατάκα για Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ που έγιναν Γάλλοι πολίτες
- Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Νικήτα Κακλαμάνη: Το 2026 να μας βρει ενωμένους
- Ζαχάροβα κατά των Δυτικών ηγετών μετά το χτύπημα στη Χερσώνα: «Εσείς δολοφονείτε παιδιά», vid
- Η προειδοποίηση του Λουκασένκο στον Πούτιν το 2023
- Ρόλοι-πρόκληση που φέρνουν τους σταρ του σινεμά στο Λονδίνο
- Πρωτοχρονιάτικο χτύπημα των Ουκρανών με νεκρούς στη Χερσώνα
- Καρχαρίας στο…Λουτράκι! Άφωνοι οι επισκέπτες τράβηξαν βίντεο









