Σεισμός στην Κρήτη – Βαλιανάτος: Δεν είναι ένα ρήγμα στην περιοχή, αλλά μια ρηξιγενής ζώνη με ρήγματα

Το συγκεκριμένο ρήγμα που ήταν επίκεντρο για τον σεισμό των 6 ρίχτερ είναι γνωστό και μελετημένο, τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος.

Στη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη με επίκεντρο τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας στο ΕΚΠΑ και  Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών,  στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Φίλιππος Βαλιανάτος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη.

Ο κ. Βαλιανάτος υπήρξε αποκαλυπτικός για όσους όπως είπε αντί να περιοριστούν στα επιστημονικά δεδομένα που δίνει η περιοχή, μετέτρεψαν την επιστημονική τους ιδιότητα σε ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων και εντυπώσεων.

Όπως ανέφερε, είναι αδιανόητο να ακούγονται εκφράσεις του τύπου «εγκαθιστούμε διαρκώς μηχανήματα μετρήσεων» , όταν είναι γνωστό ότι εδώ και 20 χρόνια η Κρήτη διαθέτει ένα αναπτυγμένο , πυκνό δίκτυο που μετράει αναλυτικά , του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών. 

Όπως εξήγησε δεν είναι ένα ρήγμα στη περιοχή, αλλά μια ρηξιγενής ζώνη με ρήγματα, που άγνωστα είναι μόνο σε όσους δεν τα έχουν μελετήσει. Το συγκεκριμένο ρήγμα που ήταν επίκεντρο για τον σεισμό των 6 ρίχτερ είναι γνωστό, μελετημένο και με δημοσιευμένες μελέτες από το 2006 και το 2010.

Κατά τον κ. Βαλιανάτο, μέχρι στιγμής η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά με δεκάδες μετασεισμούς όπως ήταν αναμενόμενο, που ενισχύουν  περαιτέρω ποσοτικά την εικόνα ότι ο σεισμός των 6 ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός, ενώ δεν παρατηρούνται καν μεγάλες  μετακινήσεις στα επίκεντρα της  σεισμικής ακολουθίας, άρα ούτε και πιθανή ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων είναι ορατή από τέτοιες ενδείξεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βαλιανάτου:

(neakrtiti. gr / photo: intime)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί