• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα μαγαζιά στις 12 το βράδυ – Οι εξαιρέσεις

Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα μαγαζιά στις 12 το βράδυ – Οι εξαιρέσεις

Στο επίκεντρο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι εξειδικευμένες κατηγορίες μαγαζιών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας καθώς, πλέον, καλούνται να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/08) την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων, ανάμεσα στα οποία είναι και η λειτουργία των καφέ και των μπαρ, για παράδειγμα, μέχρι τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.


Για ποια μαγαζιά ισχύει η απόφαση και ποιες οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με το sputniknews, η προαναφερθείσα απόφαση ισχύει για καταστήματα εστίασης, διάθεσης ποτών, τροφοδοσίας, κέτερινγκ, εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. γάμοι) και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Εξαιρούνται, εντούτοις, το delivery και το take away που δεν αφορά σε ποτά.

Πού θα κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης

Συγκεκριμένα, από τις 11 μέχρι τις 23/08 ορίστηκε απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 00:00 μέχρι τις 07:00 στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των δημόσιων εκδηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι. Συμπεριλαμβάνονται συναυλίες και παραστάσεις.


Πρόστιμο 10.000 ευρώ

Όπως ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς, την Τρίτη (11/08), τα καταστήματα που δεν θα κλείνουν τα μεσάνυχτα στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και θα υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 20 μέρες εφόσον υπάρξει και δεύτερη παράβαση.

Επίσης, είπε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες, επισημαίνοντας πως δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε πομπή.

«Η μέχρι τώρα συνεργασία μας με την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα» σημείωσε και υπογράμμισε πως «ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19.

  • Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία του, η οποία, όμως, θα γίνει σε περιορισμένο ακροατήριο στις 5 Σεπτεμβρίου.
  • Από τις 17/08, για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία.
  • Από τις 17/08 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες πολίτες και οι έχοντες άδειες διαμονής. Να σημειωθεί πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
  • Από τις 16/08 μπαίνει πλαφόν στον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπαίνουν στη χώρα από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

(φωτο:screenshot)