• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε καραντίνα δομή μεταναστών στη Μαλακάσα – Κρούσμα κορωνοϊού σε 53χρονο Αφγανό (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε καραντίνα δομή μεταναστών στη Μαλακάσα – Κρούσμα κορωνοϊού σε 53χρονο Αφγανό (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο σε νοσοκομείο ο 53χρονος - «Θα εφαρμοστεί ό,τι και στην Ριτσώνα», είπε ο Ν. Μηταράκης

Από σήμερα το πρωί η παλαιά δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα τέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό για 14 ημέρες, αφού διαπιστώθηκε κρούσμα του νέου κορωνοϊού σε φιλοξενούμενο της δομής.

Ο εν λόγω φιλοξενούμενος είναι Αφγανικής καταγωγής, 53 ετών και διέμενε στη δομή με την οικογένειά του, ενώ έχει υποκείμενο νόσημα.

Χθες το απόγευμα προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του COVID 19.

Μετά την εξέταση του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά εντός της δομής, αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο, μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε η προσβολή του από τον κορωνοϊό και τέθηκε σε πλήρη ιατρική παρακολούθηση.

Πρόκειται για τη δεύτερη δομή μεταναστών που μπαίνει σε καραντίνα καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί το κλείσιμο της δομής της Ριτσώνας μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Ματανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είπε ότι «υπάρχει από το πρωί αστυνομία έξω από τη δομή, ενώ σε λίγο θα καταφθάσει και ιατρικό προσωπικό από τον ΕΟΔΥ για να γίνει ιχνιλάτηση των επαφών του κρούσματος. Θα εφαρμόσουμε ότι και στην Ριτσώνα, Για 14 μέρες η δομή θα παραμέινει κλειστή. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο δομών είναι ότι βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Δεν είναι απομονωμένες δομές. Ενώ υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη στο να απομονώσεις μέσα σε μια δομή την επικοινωνία, υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση μέσα στον χώρο».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ως εξής:

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε από σήμερα το πρωί η «παλαιά δομή φιλοξενίας» στην Μαλακάσα και για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά την διαπίστωση κρούσματος του ιού COVID 19 σε φιλοξενούμενο της δομής. Ο συγκεκριμένος φιλοξενούμενος είναι Αφγανικής καταγωγής, 53 ετών και διέμενε σε οικίσκο της δομής με την οικογένεια του. Έχει υποκείμενο νόσημα και χθες το απόγευμα προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του ιού COVID 19. Μετά την εξέταση του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή, αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και διαπιστώθηκε μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε, η προσβολή του από τον ιό COVID 19. Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση.

Η οικογένεια του έχει τεθεί σε περιορισμό εντός του οικίσκου της δομής και η ιχνηλάτηση των προσώπων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Μετά από απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, απαγορεύεται ρητά η είσοδος στη δομή και η έξοδος από την «παλαιά δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας», ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχύσει της παρουσία της στην περίμετρο του χώρου φιλοξενίας για το προβλεπόμενο διάστημα 14 ημερών του πλήρους υγειονομικού αποκλεισμού.

Στην δομή βρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο ΕΟΔΥ ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, τόσο στη σίτιση όσο και στην υγειονομική περίθαλψη.

Σημειώνεται ότι οι φιλοξενούμενοι στην «παλαιά δομή της Μαλακάσας», μένουν σε χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη «νέα κλειστή δομή» που λειτούργησε στις 15 Μαρτίου.

Στη «νέα κλειστή δομή» της Μαλακάσας εγκαταστάθηκε μέρος των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μετά την 1η Μαρτίου του 2020.


photo αρχείου: eurokinissi