Σχολεία σε Αίγινα και Αγκίστρι: Ούτε μια ώρα μάθημα σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Γεωγραφία

Σε απελπισία μαθητές και γονείς σε σχολεία στην Αίγινα και στο Αγκίστρι. Τεράστια τα κενά θέσεων εκπαιδευτικών.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ακόμη υπάρχουν σχολεία στα οποία λείπουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ πολλοί αναπληρωτές δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος ζωής.

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ) του Πειραιά, σε σχολεία της Αίγινας και του Πειραιά, επικρατεί απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες για τους μαθητές. Ο Σύλλογος αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα και τονίζει ότι ακόμη και «οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πονοκεφαλιάζουν προσπαθώντας να βγάλουν λαγούς από τα αδειανά καπέλα».

Όπως λένε υπάρχουν ελλείψεις ειδικοτήτων και καθηγητών μαθημάτων Γενικής Παιδείας στο ΕΠΑΛ της Αίγινας (3 ώρες ΠΕ01 θρησκευτικών, 4 ώρες ΠΕ02 φιλολογικών μαθημάτων, 11ώρες ΠΕ87.04 για το τμήμα υγείας, 2 ώρες ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας, 16 ώρες ΠΕ82 μηχανολόγων, 11 ώρες ΠΕ83 ηλεκτρολόγων). Ελλείψεις και στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Μέχρι και την Παρασκευή 4/11, μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου δεν είχαν διδαχθεί ούτε μια ώρα Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση δύο τμήματα, που τη Φυσική δίδαξε ο καθηγητής… Τεχνολογίας (το έχει Γ’ Ανάθεση)! Ακόμα όμως και μετά τη Γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, παραμένει κενό 5 ωρών σε αυτά τα μαθήματα! Φανερή απαξίωση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών γενικά, αλλά και ειδικά για τα παιδιά με γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ. Στο μοναδικό Γυμνάσιο της Αίγινας (2ο Γυμνάσιο Αίγινας) με Τμήμα Ένταξης (Τ.Ε), δεν έχει προσληφθεί Μαθηματικός Ειδικής Αγωγής, αλλά ούτε Φυσικός, Χημικός ή Βιολόγος (ΠΕ04) Ειδικής Αγωγής, ενώ χρειάζεται άλλη μία φιλόλογο Ειδικής Αγωγής (για το Τ.Ε).

Όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί «λίγα ναυτικά μίλια από τον Πειραιά βρίσκεται το Αγκίστρι. Το λες και «ακριτικό» νησί (παρότι μια ώρα από τον Πειραιά) μιας και οι ελλείψεις είναι κυριολεκτικά άνευ προηγουμένου. Το σχολείο από την αρχή της χρονιάς ουσιαστικά υπολειτουργεί. Έξι παιδιά με γνωματεύσεις δεν έχουν καμία υποστήριξη από ειδικούς παιδαγωγούς καθώς το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις του εν λόγω σχολείου, δεν διαθέτει Τμήμα Ένταξης, παρότι είναι αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στο σχολείο δεν υπάρχουν καθηγητές για να διδαχθούν τα μαθήματα κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, μαθητής της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομικών Σχολών δεν έχει διδαχθεί μαθήματα της κατεύθυνσής του, καθώς υπάρχει 11 ώρες κενό σε καθηγητή οικονομικών. Στο μάθημα της Πληροφορικής υπάρχει κενό 14 ωρών, στα μαθήματα της ειδικότητας ΠΕ02 (φιλολογικά) κενό 13 ωρών, που η Διευθύντρια προσπαθεί να καλύψει με υπερωρία. Κενό 33 ωρών υπάρχει επίσης στα μαθηματικά. Αντίστοιχη η κατάσταση και στο Γυμνάσιο του Μεσαγρού Αίγινας, όπου υπάρχουν ανάλογες ελλείψεις, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγγελθεί προ ημερών από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου. Ίδια κατάσταση για μαθητές με γνωματεύσεις και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού ακόμα δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης, παρά το σχετικό αίτημα εκπαιδευτικών και γονιών. Τα μαθήματα της ειδικότητας ΠΕ04 (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία) δεν έχουν διδαχθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες εστάλη καθηγήτρια Βιολογίας για 6 ώρες.

Επίσης, υπάρχουν κενά 10 ωρών σε φιλολογικά μαθήματα, 12 ωρών στα μαθηματικά. Με υπερωρίες που αναλαμβάνει ο ίδιος προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και σε αυτό το σχολείο ο Διευθυντής. Κενό 6 ωρών υπάρχει στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας, 5 ώρες Μαθηματικά στο ΓΕΛ Αίγινας. Τέλος, ενδεικτικό των όρων με τους οποίους καλούνται να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί το 2022 (μισθοί ψίχουλα, τεράστιο κόστος διαβίωσης-μετακίνησης, καμία κρατική μέριμνα-στήριξη, πρόσληψη μέσα στο Νοέμβρη), είναι ότι 26 στους 124 εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν στη Γ’ φάση, πριν λίγες μέρες, δεν ανέλαβαν υπηρεσία, δηλαδή παραιτήθηκαν. Παρά το γεγονός ότι, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι/συναδέλφισσες θα αντιμετωπίσουν ποινή αποκλεισμού δύο ετών, δηλαδή θα αδυνατούν να εργαστούν σε δημόσιο σχολείο δύο χρόνια. Μετά τα παραπάνω, τι άλλο να πει κανείς; Πόση αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης να αντέξει κάποιος; Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει όνομα και υπεύθυνο!

Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει σαν κόστος και τελικά σφαγιάζει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι η πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία άδεια από εκπαιδευτικούς και απαιτούνται χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, για να δουλέψουν όπως-όπως. Είναι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, συνυπεύθυνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση».

ieidiseis/ intime

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί