Σχολεία: Με «ηπιότερα μέτρα» θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος (vid)

Επιστροφή στην κανονικότητα και στα σχολεία, αλλά «με ηπιότερα μέτρα προστασίας» για τον κορωνοϊό προανήγγειλε η Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό, η υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Ακόμα, ερωτηθείσα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και για τη διενέργεια self tests στους μαθητές, η Νίκη Κεραμέως απάντησε: «Πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά. Έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία
Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε, επίσης, πως σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού στα σχολεία, πλέον θα ακολουθείται το υγειονομικό πρωτοκόλλο που ισχύει για όλους, δηλαδή η καραντίνα πέντε ημερών και μετά η έξοδος από αυτήν με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Η Πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία».

Πάντως, η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» ενώ, όπως είπε, «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά».

Τι λένε οι επιστήμονες
Οι ειδικοί φαίνεται να είναι διχασμένοι ως προς τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν τη νέα σχολική χρονιά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο, το Σάββατο (27/08), για «δύο μεγάλα “αγκάθια” κατά τον επερχόμενο χειμώνα» και τάχθηκε, λ.χ., υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, ο ίδιος είπε σε σχετικές δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό: «Το πρώτο είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η “άγρια” παραλλαγή της Δ, θα είναι κάποια παραλλαγή της Ο, αυτή που ονομάζουμε “Κένταυρος” που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να εξαπλωθεί γιατί οι συνέπειες στους ηλικιωμένους θα είναι τραγικές. Δεύτερον, να αυξήσουμε την προστασία μέσω εμβολιασμών. Οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση προς το τέλος τυ 2021 με αρχές του 2022, δεν προστατεύονται, οι ηλικιωμένοι δυστυχώς δεν μας άκουσαν για την τέταρτη δόση και η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει μια εμβολιαστική καμπάνια».

Ακόμα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν στα σχολεία για τον κορονοϊό, αλλά έκρουσε, την Τετάρτη (24/08), το καμπανάκι για την παραλλαγή με την ονομασία «Κένταυρος».

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό, ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «καλό θα ήταν οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία αφού κάνουν ένα self test», ενώ για την επιβολή μέτρων υπογράμμισε ότι «ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο, μπορεί να είναι εντάξει για τις 12 Σεπτεμβρίου», αλλά δεν ξέρει «αν θα είναι “ok” για τις 29 Σεπτεμβρίου».

ieidiseis/ eurokinissi

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί