Σχέδιο “Οδυσσέας”: Παραδίδουν στα Funds τα ακίνητα των Ελλήνων

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, σε μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια. Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο θα πάρει τεράστιο βάρος πάνω του, για χρέος που πιθανότατα θα έχει πουληθεί σε ξένα Funds!!!! Το τι μπορεί να διεκδικήσουν μετά τα ξένα Funds από το ελληνικό κράτος είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα...

Με το ιδιωτικό χρέος να περνάει στο Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες παραμένουν ουσιαστικά ως ένοικοι στα ακίνητα και χάνουν πολλά δικαιώματά τους πάνω σε αυτά. Τι θα γίνει βέβαια αν το Δημόσιο δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος;;; Σε ποιου τα χέρια θα έχει περάσει αυτό το χρέος αν έχει τιτλοποιηθεί από τις Τράπεζες;;;

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Και οι ιδιώτες από ιδιοκτήτες θα γίνουν απλά χρήστες των ακινήτων τους και το Δημόσιο θα καταχρεωθεί ουσιαστικά απέναντι σε ξένα Funds με όλους τους κινδύνους που ενέχει κάτι τέτοιο.

Δείτε πώς παρουσιάζει το σχέδιο Οδυσσέας, το κόμμα Βαρουφάκη, το οποίο δείχνει να γνωστοποιεί το τι έρχεται στην ελληνική επικράτεια, καθώς τα σχέδια εκπονούνται αλλού και παραδίδονται σε όλα τα κόμματα:

Δώδεκα απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις για το πώς λειτουργεί το σχέδιο «Οδυσσέας», δίνει το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Συγχρόνως, υπόσχεται πως «θα καταργήσουμε άμεσα τον ΗΡΑΚΛΗ, οποίος αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και θα τον αντικαταστήσουμε με τον ΟΔΥΣΣΕΑ».

Πρακτικώς είναι «μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία παίρνει “πάνω της” όλα τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει όλα τα πανωτόκια, καταργεί εξώσεις και πλειστηριασμούς αυτών των ακινήτων και δρομολογεί την μακροχρόνια διαχείριση των κόκκινων δανείων». Ενώ επισημαίνεται, επίσης, ότι προτείνεται η νομοθέτηση της μόνιμης κατάργησης όλων των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Εξειδικεύοντας, ο «”Οδυσσέας”:

* καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, μικρο-μεσαίων εμπορικών καταστημάτων και μικρομεσαίου αγροτικού κλήρου.

* Παγώνει τα επισφαλή και τα κόκκινα δάνεια (ενώ ταυτόχρονα ο δανειολήπτης δεν διατρέχει κίνδυνο απώλειας κυριότητας της περιουσίας του).

* Σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία και ληστρικά funds στο εξωτερικό

* Υπολογίζει το ποσοστό του κεφαλαίου που έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα, καταργώντας τα πανωτόκια και τον αέναο ανατοκισμό.

* Ακυρώνει την πτώχευση των φυσικών προσώπων που εισήχθη με τον πτωχευτικό ν.4738/2020».

Στο πώς θα λειτουργεί ο «Οδυσσέας», η απάντηση που δίνεται, είναι ότι «κάθε μήνα θα καταβάλλεις στον ΟΔΥΣΣΕΑ πάγιο που δεν θα ξεπερνά το 20% των καθαρών εισοδημάτων σου (και μπορεί να είναι μηδενικό σε περίπτωση που το εισόδημά σου είναι κάτω ενός ποσού)», ενώ δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός παραμονής στο εν λόγω σχέδιο.

Διευκρινίζεται δε, ότι «αν και θα μπορείς να μένεις στο σπίτι σου ή να λειτουργείς την επιχείρησή σου στο διηνεκές, δεν θα μπορείς να το μεταβιβάσεις, να το νοικιάσεις, να το πουλήσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο απέναντι σε άλλους δανειολήπτες που κατάφεραν να αποπληρώσουν το δάνειό τους με νύχια και με δόντια». Και, μελλοντικώς, «όταν η κρίση έχει υποχωρήσει και εισοδήματα/τιμές ανέβουν, θα επιλέξεις εσύ πότε και πώς θα αποπληρώσεις τον ΟΔΥΣΣΕΑ π.χ. αν πουλήσεις το ακίνητο. Έως τότε, η διοίκηση του ΟΔΥΣΣΕΑ, με κοινωνικά κριτήρια, θα μπορεί να προβεί σε λογικά και δίκαια κουρέματα».

Ενώ, απαντώντας στην κριτική περί μπαταχτσήδων, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη υποστηρίζει ότι «πριν το 2011, μόνο 3% των δανείων κοκκίνιζε. Από το 2012 και μετά το ποσοστό πήγε στο 50%. Δεν έγιναν μπαταχτσήδες οι συμπατριώτες μας. Η κρίση τους τσάκισε».

Σε σχέση με τις τράπεζες, επισημαίνεται ότι ο «Οδυσσέας» θα πάρει τα κόκκινα δάνεια «με ομόλογα έκδοσής του. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν “τρύπα” στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα λάβει λοιπόν τα κόκκινα δάνεια, στο ύψος του πραγματικού κεφαλαίου που οφείλουν οι δανειολήπτες, χωρίς πανωτόκια και έξτρα χρεώσεις, και θα δώσει ομόλογα δικής του έκδοσης με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου».

Όσον αφορά, τέλος, τις θέσεις των άλλων κομμάτων και για το σχέδιο «Ηρακλής» ειδικότερα, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη μέμφεται τις κυβερνήσεις Σημίτη, Τσίπρα και Μητσοτάκη. Συγκρίνοντας δε, τη δική του πρόταση με εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει μόνο τα υπερκέρδη των funds».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί