• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σχέδιο μετασχηματισμού της Alpha Bank μετά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σχέδιο μετασχηματισμού της Alpha Bank μετά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι προτεραιότητες της Alpha Bank, μετά την δεσμευτική συμφωνία που προχώρησε με την Davidson Kempner

Στην υλοποίηση του τελευταίου μέρους της στρατηγικής για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και στην επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου μετασχηματισμού, δίνει πλέον προτεραιότητα η Alpha Bank, μετά την δεσμευτική συμφωνία που προχώρησε με την Davidson Kempner για τη συναλλαγή Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings.

Μία συμφωνία, που όπως δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη.

Ο κ.Ψάλτης έδωσε έμφαση και στην χρονική περίοδο που επιτεύχθηκε η σύνθετη αυτή συναλλαγή επισημαίνοντας ότι ολοκληρώθηκε σε μόλις οκτώ μήνες, από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών και εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχε τεθεί εξ αρχής

Αναφορικά με την τιτλοποίηση αναφέρεται ότι αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ

Δραστική μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ο ισολογισμός της Alpha Bank θα μετασχηματιστεί ριζικά μειώνοντας τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ελλάδα στο 24% και 13% αντίστοιχα, από 43% και 29% τον Σεπτέμβριο του 2020. Η επίπτωση του Project Galaxy στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank είναι εντός του αναμενόμενου πλαισίου, δηλαδή στις 280 μονάδες βάσης περίπου. Ιδιαίτερη επίσης σημασία έχει η εμπροσθοβαρής βελτίωση του ισολογισμού που θα επιτρέψει στην Alpha Bank να εξομαλύνει σε βάθος χρόνου το κόστος πιστωτικού κινδύνου.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021 και υπόκειται στην προηγούμενη λήψη όλων των απαιτούμενων εταιρικών, κανονιστικών και κρατικών εγκρίσεων.

photo eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.