Σχέδιο για τη σχολική βία: Ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών – Αυστηροποίηση πλαισίου (video)

«Παρουσιάστηκε πριν από λίγο παρουσία του πρωθυπουργού η εκστρατεία του υπουργείου Παιδείας κατά του σχολικού εκφοβισμού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ ο αριθμός των ανηλίκων ηλικίας 13-17 ετών οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα του Ποινικού Κώδικα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. «Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα το οποίο ξεκινώντας από το σχολείο πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά», υπογράμμισε. «Η συγκεκριμένη εκστρατεία κοιτάζει το πρόβλημα κατάματα και στοχεύει στην ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία της πλατφόρμας stopbullying.gov.gr η λειτουργία της οποία ξεκινά από σήμερα και περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύστημα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μελών ομάδων δράσης, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού, σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές και σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Πρόσθεσε πως έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή για την εθνική στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων ενώ διαμορφώνεται και κοινό πρωτόκολλο με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση ακραίας παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων. «Έπειτα από την καταγραφή επιλαμβάνονται τα σχολεία», επεσήμανε και εξήγησε όλη τη διαδικασία.

«Αξίζει να σημειώσουμε πως έχει διπλασιαστεί ο αριθμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία», τόνισε αναφερόμενος στη δουλειά που γίνεται για τη συγκέντρωση στοιχείων προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και μέχρι τον Σεπτέμβρη, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση 684 συμβούλων εκπαίδευσης. «Παράλληλα έχουν ήδη συσταθεί τετραμελείς ομάδες δράσης στις 116 διευθύνσεις εκπαίδευσης με συμμετοχή συμβούλων εκπαίδευσης, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ενώ σε κάθε σχολείο ο διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός έχουν επιλεγεί για την υποδοχή των αναφορών», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ειδικά προγράμματα αλλά και στον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων που τίθεται σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο. Στάθηκε επίσης στην ξεχωριστή πρόβλεψη «και για τη χρήση κινητού. Αν μαθητής/τρια, έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού».

Είπε επίσης ότι «η ανοχή, η αποσιώπηση ή η ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών σχολικού εκφοβισμού τραυματίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα των επιθέσεων αυτών και δεν δίνει την δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν την βαρύτητα των πράξεών τους».

Δείτε το video από τον τηλεοπτικό σταθμό open:

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί