Γεγονότα
1827: Ψηφίζεται το ΣΤ’ Ψήφισμα της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.
1885: Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.
1897: Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή Ελληνοτουρκικού πολέμου.
1922: Ο Ιωσήφ Στάλιν γίνεται ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
1948: Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, που προβλέπει βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 16 χώρες.
1966: Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
1973: Πραγματοποιείται η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο, από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δουλεύει για λογαριασμό της Motorola. Η συσκευή έχει ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζυγίζει 840 γραμμάρια.
1975: Ο Μπόμπι Φίσερ αρνείται να αντιμετωπίσει στο σκάκι τον Ανατόλι Κάρποφ, δίνοντας στον Κάρποφ τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.
1997: Ο Άρης κατακτά το κύπελλο Κόρατς νικώντας την Τόφας Μπούρσα στην Τουρκία με 70-88.
1999: Σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, δημιουργείται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), από συνδικαλιστές κυρίως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.
2003: Από ισχυρή έκρηξη στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται.
Γεννήσεις
1770: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης.
1912: Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας.
1924: Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός («Λεωφορείον ο Πόθος», «Το λιμάνι της Αγωνίας», «Ο Νονός», «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», «Αποκάλυψη τώρα»).
1957: Μιχάλης Ρακιντζής, Έλληνας τραγουδιστής.
1966: Λάμπης Λιβιεράτος, Έλληνας τραγουδιστής.
1982: Κόμπι Σμόλντερς, Καναδή ηθοποιός.
Θάνατοι
1287: Πάπας Ονώριος Δ΄.
1882: Τζέσε Τζέιμς, θρυλικός ντεσπεράντο της Άγριας Δύσης. Από τους λίγους «διανοούμενους» του χώρου του, συνήθιζε να απαγγέλλει στίχους του Γουίλιαμ Σέξπιρ μετά από κάθε παράνομη πράξη του.
1950: Κουρτ Βάιλ, Γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.
1962: Μανώλης Καλομοίρης, Έλληνας συνθέτης λόγιας μουσικής.
1991: Γκράχαμ Γκρην, Άγγλος συγγραφέας.
2016: Τσέζαρε Μαλντίνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής.
2023: Ρένα Κουμιώτη, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Champions League γυναικών: 60.000 φίλαθλοι της Ρεάλ σε σοκ από το 6-0 με Μπαρτσελόνα
- ΒΙΝΤΕΟ: Ομάδα ΝΒΑ έκανε το πιο κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο σε οπαδό!
- Το ελληνικό νησί που ξεχωρίζει διεθνώς για τη φυσική ομορφιά αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του
- Ελβετίδα μητέρα 12χρονου έστειλε πιστολή ευγνωμοσύνης στον δήμαρχο Λειψών και το σύστημα υγείας στην Ελλάδα
- Επιβάτες αεροπλάνου έβλεπαν τον κόκκινο ουρανό της Κρήτης και δεν το πίστευαν, vid
- Κοζάνη: Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις του πανάρχαιου εθίμου «Λαζαρίνες» στην Αιανή
- Η viral διάσωση με ανθρώπινη αλυσίδα ενός σκύλου το 2016 έγινε μνημείο – ΒΙΝΤΕΟ
- Σύμβουλος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι το Στενό του Ορμούζ είναι ανοικτό για τη Ρωσία
- Η Κούβα δίνει χάρη σε 2.010 φυλακισμένους ενόψει Πάσχα
- Γιατί οι αστροναύτες της Artemis II παίζουν… χαρτιά πριν από την εκτόξευση! vid









