Γεγονότα
1716: Τρομακτική θύελλα με αστραπές, κεραυνούς, ισχυρό άνεμο και κατακλυσμιαία βροχή καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκεί την Κέρκυρα και βρίσκεται στο ανοικτό πέλαγος, εντελώς απροετοίμαστος για τέτοια ασυνήθιστη κακοκαιρία. Ο λαός αποδίδει την ευμενή αυτή εξέλιξη σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.
1875: Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Bουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της Bουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.
1934: Φτάνουν στην ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι.
1942: Η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.
1945: Πολωνοί στην Κρακοβία εμπλέκονται σε πογκρόμ εναντίον Εβραίων στην πόλη, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πέντε.
1960: Το Τσαντ κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
1961: Τα πρώην πορτογαλικά εδάφη της Ινδίας Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν την ενωσιακή περιοχή Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι.
1962: Εκτοξεύεται το Βοστόκ 3 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και ο κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγεφ γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αιωρείται στη μικροβαρύτητα.
1988: Ιδρύεται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν η τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα («Η Βάση» στα αραβικά).
1990: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.
1996: Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ.
2015: Κυβέρνηση και θεσμοί καταλήγουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (3ο Μνημόνιο).
Γεννήσεις
1826: Ανδρέας Αναγνωστάκης, διακεκριμένος Έλληνας οφθαλμίατρος. (Θαν. 27/3/1897)
1947: Γιώργος Καρατζαφέρης, Έλληνας πολιτικός
1948: Γιαν Πάλαχ, Τσέχος φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε σε πλατεία της Πράγας, διαμαρτυρόμενος για την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία. (Θαν. 19/1/1969)
1950: Στίβεν Βόζνιακ, Αμερικανός προγραμματιστής και επιχειρηματίας, συνιδρυτής της εταιρίας Apple Inc.
1953: Χαλκ Χόγκαν, Αμερικανός παλαιστής και ηθοποιός
1965: Βαϊόλα Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός
1978: Σπύρος Γόγολος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979: Αγγελική Δαλιάνη, Ελληνίδα ηθοποιός
1983: Κρις Χέμσγουορθ, Αυστραλός ηθοποιός
Θάνατοι
1549: Όθων Α, πρίγκιπας του Χάρμπουργκ
1832: Κλοντ Αντουάν, Γάλλος μηχανικός και πολιτικός
1854: Μακεδόνιος Μελόνι, Ιταλός φυσικός
1939: Ζαν Μπουγκάτι, Γάλλος σχεδιαστής αυτοκινήτων και μηχανικός
1944: Σπυρίδων Γραμμένος, Έλληνας αγωνιστής
1956: Τζάκσον Πόλοκ, Αμερικανός ζωγράφος, εισηγητής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. (Γεν. 28/1/1912)
2004: Βάσω Μανωλίδου, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 21/8/1910)
2014: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Αμερικανός κωμικός. (Γεν. 21/7/1951)
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Βραζιλία: Σε μονάδα εντατικής θεραπείας ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου – Σοβαρή κρίνεται η κατάστασή του
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης πολιτών άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία
- Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη η ποινή φυλάκισης στην 33χρονη που καταγγέλθηκε ότι κούρεψε και χτύπησε την κόρη της
- Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στα Στενά του Oρμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές
- Σε ΦΕΚ το πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για την αθέμιτη κερδοφορία – Τα 63 βασικά αγαθά υπό παρακολούθηση – Το ειδ. κόστος καυσίμων στα νησιά
- Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ – Το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό
- Η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια (photo)
- Το άγχος αυξάνεται εντός Ευρώπης – Τι ακριβώς συμβαίνει με απλά λόγια
- Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική αγροτική παραγωγή»









