Τα κατάφεραν: «Κόμβος παράνομης μετανάστευσης η Ελλάδα»

Αυξήθηκαν το 2018 οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ενώ σε χαμηλό επίπεδο κινούνται οι επαναπροωθήσεις.

Αυτό αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, την οποία επικαλείται η Deutsche Welle.

Αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της DW:

Το άρθρο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων επικαλείται έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι τρία χρόνια μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία «δεν σημειώθηκε η προσδοκώμενη πρόοδος».

(…)

Αύξηση ροών το 2018

 «Παρά το ότι η βαλκανική οδός επίσημα έχει κλείσει, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Τα κυκλώματα διακινούν προς την Ελλάδα ανθρώπους κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ για εξωφρενικά ποσά. Κάποιοι πρόσφυγες επιχειρούν να διαφύγουν προς τη δυτική Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια  ή με τη βοήθεια στη Γερμανία προσφύγων που έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και πουλούν τα έγγραφά τους. Χάρη στην εργασία των γερμανών αστυνομικών που έχουν τοποθετηθεί στα αεροδρόμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Ρόδου έχει αντιμετωπιστεί ένα τμήμα της απάτης. Το 2018, σε 6.500  περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η μετακίνηση και με τον τρόπο αυτό η παράνομη έξοδος από τη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους παράτυπης μετανάστευσης. Αν το 2017 περίπου 35.600 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τη Μεσόγειο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, το 2018 ήταν 47.700. Όλοι αυτοί, αργά ή γρήγορα, θέλουν να ταξιδέψουν βορειότερα μέσω ξηράς».

ΦΩΤΟ: eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...