• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο «λούκι» και οι αλλοδαποί της Λέσβου! Έξοδος μόνο με αρνητικό rapid test – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Στο «λούκι» και οι αλλοδαποί της Λέσβου! Έξοδος μόνο με αρνητικό rapid test – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Δεδομένων των κρουσμάτων της νόσου του κορωνοϊού μεταξύ των αιτούντων άσυλο,

που διαμένουν στον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας στην πόλη της Μυτιλήνης και στη γειτονική Κοινότητα της Παναγιούδας, διεξάγονται rapid tests δειγματοληπτικά στους ημερήσιους εξοδούχους του καταυλισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την άφιξη της νέας παρτίδας των rapid tests, ο έλεγχος αυτός θα αποτελεί προϋπόθεση για όλους τους εξοδούχους της ημέρας.

Συνολικά 78 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία 12 το Σαββατοκύριακο, εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των περίπου 6.000 αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό.

Το κύμα της πανδημίας στον καταυλισμό τις τελευταίες μέρες, εκτιμάται πως παρουσιάζει ύφεση αφού εκτός των κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου εντοπίσθηκαν δυο κρούσματα την Παρασκευή, 17 την Πέμπτη και 18 την Τετάρτη. Ο εντοπισμός των κρουσμάτων γίνεται μετά από τη διεξαγωγή rapid test σε όλο τον πληθυσμό των διαμενόντων.

Πλέον στο χώρο της καραντίνας στον καταυλισμό, χωρητικότητας 190 ατόμων, διαμένουν 87 άτομα στα οποία περιλαμβάνονται 63 με κρούσματα και οι στενές τους επαφές. Οι ασθενείς, στο σύνολο τους, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί ότι έχει ζητηθεί από τον ΕΟΔΥ η αποστολή στον καταυλισμό μονοδοσικών εμβολίων για τον εμβολιασμό των αιτούντων άσυλο ως το πλέον κατάλληλο, δεδομένου των μετακινήσεων τους προς την ενδοχώρα.

Χαμηλά ποσοστά αποδοχής των εμβολιασμών

Στο πεδίο των εμβολιασμών ωστόσο για τους αλλοδαπούς των κατά τόπους ΚΥΤ τα στοιχεία κρίνονται ως απογοητευτικά.

Η μέχρι στιγμής συμμετοχή από τους αιτούντες άσυλο είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ σε αυτό παίζει ρόλο τόσο η ηλικία των αλλοδαπών στα ΚΥΤ (που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κάτω από 40) όσο και η ελλιπής ενημέρωσή τους.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης σχεδιάζει η διαδικασία εμβολιασμών στα κέντρα φιλοξενίας να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης με τους πιο πρόθυμους.

Ένας από τους τρόπους της πολιτείας στο να πείσει όσους περισσότερους αιτούντες άσυλο μπορεί είναι η αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων Whats app στα κινητά τους.

(φωτο: eurokinissi)