• Αρχική
  • Άρθρα
  • SOS από τους εργαζόμενους στη Μόρια της Λέσβου: «Η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου!»

SOS από τους εργαζόμενους στη Μόρια της Λέσβου: «Η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου!»

Σε οριακή κατάσταση είναι η Μόρια, το hotspot-όνειδος για την Ελλάδα καθώς διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν καθημερινά τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης των σχεδόν 9.000 εγκλωβισμένων στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής στη Μυτιλήνη.

 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων καθώς το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή συνολικά 615 άτομα έφτασαν στη Μυτιλήνη. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφίξεων, από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερος για φέτος, εξακόντισε πάνω από τις 11.000 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη Λέσβο διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, 11.053 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές.

«Αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο» δηλώνει στην Καθημερινή ο προϊστάμενος του Γραφείου Ασύλου στη Λέσβο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αρκείται σε διαπιστώσεις καθώς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή.

Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές».

Σύμφωνα με τον ίδιο από τον Ιούνιο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700. «Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο».

(protothema)