• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οργάνωση με επίκεντρο την Λέσβο βραβεύεται για την….διαπολιτιστική και ανθρωπιστική της δράση στο προσφυγικό

Οργάνωση με επίκεντρο την Λέσβο βραβεύεται για την….διαπολιτιστική και ανθρωπιστική της δράση στο προσφυγικό

«H οργάνωση "LATRA" κέρδισε... επάξια το "Βραβείο διαπολιτιστικής επιτυχίας" του υπουργείου Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης της Αυστρίας, αφού αναδείχτηκε νικήτρια για το 2018.

Πρόκειται για μια καινοτόμα κοινωνική οργάνωση η οποία φέρνει τη δημιουργική βιομηχανία στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των παγκόσμιων ανθρωπιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων. Ανταποκρινόμενη σε αυτές τις προκλήσεις η “LATRA” ίδρυσε ένα καινοτόμο εργαστήριο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, με σκοπό να κάνει τον κόσμο καλύτερο, προωθώντας έτσι τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τους οποίους έχει θέσει ο ΟΗΕ».

Αυτό τόνισε η πρεσβευτής της Αυστρίας στην Αθήνα Αντρέα Ίκιτς-Μπεμ κατά την απονομή του βραβείου, το οποίο παρέλαβε ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Άρης Παπαδόπουλος, εμπνευστής της δημιουργίας της εν λόγω οργάνωσης, με καταγωγή από τη Λέσβο, όπου ζει και εργάζεται πλέον μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Μ. Βρετανία. Η τελετή της απονομής έγινε σήμερα το απόγευμα στην πρεσβευτική κατοικία και το βραβείο απενεμήθη εξ΄ονόματος της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

Η αυστριακή πρέσβης, αιτιολογώντας περαιτέρω τη βράβευση της οργάνωσης, είπε επίσης, ότι δόθηκε και λόγω της «εξαιρετικής της δουλειάς στο θέμα της διασύνδεσης ελληνόπουλων και παιδιών προσφύγων, όπως και μεταξύ των τελευταίων», δεδομένου ότι έχουν διαφορετική προέλευση. Κατά την ίδια την αυστριακή υπουργό Εξωτερικών μάλιστα «στόχος αυτών των βραβείων, είναι να υπογραμμίσουν και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στον διαπολιτιστικό διάλογο και να προωθήσουν τη βιώσιμη ενσωμάτωση των προσφύγων» πρόσθεσε η κ. πρέσβης, ενώ υπογράμμισε πως «η “LATRA” ίδρυσε έναν ανθρωπιστικό καινοτόμο κόμβο, ο οποίος έχει αποστολή να κάνει τον κόσμο καλύτερο προωθώντας του στόχους του ΟΗΕ».

«Πρόσφατα γεγονότα έχουν οδηγήσει στην πόλωση μεταξύ προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου», επισήμανε η κ. Αντρέα Ίκιτς-Μπεμ, η οποία υπογράμμισε ότι με «το project “κατασκευαστές ειρήνης” η οργάνωση LATRA αποκαθιστά τη διαπολιτιστική συνύπαρξη στα κέντρα αυτά, ενθαρρύνοντας ασυνόδευτα παιδιά και νέους να ενεργοποιηθούν για να βελτιώσουν την σχέσεις τους μέσα στην κοινότητα. Το project προωθεί τον διαπολιτιστικό διάλογο φέρνοντας πιο κοντά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τους ντόπιους και τους διεθνείς εμπειρογνώμονες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές, με απώτερο στόχο την δημιουργία εργαστηρίων που ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε συνεργατικές δράσεις της κοινότητάς τους».

Ένα άλλο project της “LATRA” είναι «οι δημιουργοί πολιτισμού», το οποίο ενθαρρύνει ντόπιους και πρόσφυγες νέους με κοινωνικο-οικονομικά μειονεκτούσα προέλευση να δημιουργήσουν φιλμ που να εστιάζουν στη διεθνοποίηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και να προάγουν τις κοινές αξίες και την ειρήνη στην περιοχή, οδηγώντας ταυτόχρονα τις κοινότητες των προσφύγων μακριά από τη ριζοσπαστικοποίηση» όπως τόνισε η αυστριακή πρέσβης. Ένα τέτοιο φιλμ των παιδιών προβλήθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

LATRA Innovation Lab

H LATRA Innovation Lab (LIL), όπως είναι το πλήρες όνομα της οργάνωσης, δημιουργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «LATRA» του Άρη Παπαδόπουλου το 2012 με έδρα την Λέσβο και είναι η πρώτη του είδους της. Δημιουργεί και καινοτομεί στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, εντός του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου και αποτελείται από μια ομάδα εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι συνεργάζονται με κυβερνητικές δομές και ΜΚΟ, ΑΕΙ, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες. Στόχος όλων είναι η δημιουργία ή η βελτίωση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση της αρωγής προς ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες και ιδίως τα παιδιά και οι νέοι. Στις δράσεις της οργάνωσης συμμετέχουν αρχιτέκτονες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, προγραμματιστές, κοινωνιολόγοι και ερευνητές, οι οποίοι εστιάζουν σε καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας όπως είναι το open source design, το 3D printing, τα drones αλλά και εφαρμογές λογισμικού στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια βασικών ειδών πρώτης ανάγκης που διανέμονται σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Τα παιδιά μαθαίνουν να κατασκευάζουν σκηνές και χρηστικά αντικείμενα από άχρηστα υλικά, ενώ εξοικειώνονται ακόμα και με την χρήση drones σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Φιλοδοξία της οργάνωσης είναι να αποτελέσει κοιτίδα διάδοσης της καινοτομίας και της τεχνολογίας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να μεταφέρει τις εμπειρίες της τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Αυτό καθίσταται δυνατό με μια σειρά πολιτιστικών δράσεων όπως είναι η διοργάνωση εργαστηρίων (workshops), εκθέσεων, παρουσιάσεων, ομιλιών και σεμιναρίων που έχουν ήδη γίνει στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, την Ολλανδία και την Μ. Βρετανία. Έτσι, χάρη στη διάδοσή τους, δίνεται η δυνατότητα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία αλλά και την ψυχαγωγία όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες του συγκεκριμένου Κέντρου Φιλοξενίας, αλλά και σε άλλα εντός και εκτός της χώρας μας.

Αυτήν την ευρείας κλίμακας ανθρωπιστική συμβολή της «LATRA» στην προώθηση του διαπολιτιστικού διαλόγου, δεν την αναγνώρισε όμως μόνο το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών. Πέρυσι έλαβε και το βραβείο «International UNCOVER Design by StartUP» στο Μάνχάιμ της Γερμανίας, ενώ τιμήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ήρθε επίσης πρώτη στον διαγωνισμό μεγάλων αξιώσεων «Global Be.Creative Challenge».