• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όλα στη φόρα: Μεγάλο παιχνίδι στις πλάτες των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα στη φόρα: Μεγάλο παιχνίδι στις πλάτες των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοβαρές καταγγελίες για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το σκάνδαλο της διαχείρισης των προσφυγικών κονδυλίων, επανέρχεται στο προσκήνιο. Όπως όλα δείχνουν, έρχεται η ώρα να διαλευκανθεί η υπόθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που είχαν σαν σκοπό την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας.

Να σημειωθεί πως υπεύθυνο για τα κονδύλια ήταν το Υπουργείο ΕΘνικής Άμυνας, δηλαδή ο πρώην υπουργός και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Μετά από ανάλυση εκατοντάδων διακηρύξεων σίτισης σε κέντρα φιλοξενίας, ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας, ανακάλυψε πως από το 2017 και για περίπου ενάμιση χρόνο, συστηματικά διακηρύσσονταν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού κατά 50%-100% από τον αριθμό των προσφύγων στα πλαίσια απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες catering.

Μιλάμε επομένως για μια «κομπίνα» από την οποία κάποιοι «έτρωγαν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο In.gr, σε μία περίπτωση, ενώ από στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φαίνεται ότι το πλήθος των προσφύγων που είχαν δεχθεί βοήθεια δεν ξεπερνούσε τους 60 και η γενική εκτίμηση για τον αριθμό τους δεν ήταν πάνω από 120, η διακήρυξη σίτισης για τη δομή όπου φιλοξενούνταν έκανε λόγο για 450 άτομα.

Μετά από την ανάλυση περισσότερων από 420 διακηρύξεις της περιόδου 2016-2018 για απευθείας αναθέσεις με διαπραγμάτευση σε εταιρείες catering έγινε σύγκριση με διαθέσιμα στοιχεία από καταμετρήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το πλήθος φιλοξενουμένων στις δομές ανά την Ελλάδα.

Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη οι προσφυγικές ροές ανά μήνα από το 2016, επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, οπότε νομοθετήθηκε η συνδρομή του ΥΠΕΘΑ για τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας, καθώς και οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες νομιμοποιείτο η παράταση των απευθείας αναθέσεων –κατά παρέκκλιση του ευρωπαϊκού Δικαίου- μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για λόγους «κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι κάποιοι «φούσκωναν» τον αριθμό των ατόμων που υποτίθεται ότι σιτιζόταν από το εν λόγω πρόγραμμα.

Θα επέμβει κάποιος εισαγγελέας για το εν λόγω θέμα;

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •