Καιρίδης: Δύσκολη χρονιά το 2023 λόγω της αύξησης των αφίξεων μεταναστών

Ακολουθεί το μήνυμα του αρμόδιου Υπουργού:

«Καλή χρονιά!
Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά με αύξηση των παράνομων αφίξεων αλλά και μεγάλες ελλείψεις στην αγορά εργασίας εξαιτίας, εκτός των άλλων, και των χρόνιων δυσλειτουργιών στη νόμιμη μετανάστευση. Η ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων συνέπεσε με την επαύριο της τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου και της διαταραχής που προκάλεσε στις σχέσεις μας με τις Βρυξέλλες.
Στους έξι μήνες που μεσολάβησαν έκτοτε καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη στενότερη δυνατή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκφράστηκε τόσο με την ενίσχυση της παρουσίας του FRONTEX και της EUAA στην πατρίδα μας όσο και με την πρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεως εισόδου (visa) για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν δέκα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κάτι που επί χρόνια ζητούσαν οι νησιώτες μας και δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς τη βοήθεια της αρμόδιας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ylva Johansson.
Η κ. Johansson θα βρίσκεται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στις 8 Ιανουαρίου, μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για μια συνολική ανασκόπηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Τους τελευταίους δυο μήνες, πετύχαμε μια μεγάλη μείωση των παράνομων αφίξεων κατά 60% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης και της παράτυπης μετανάστευσης δεν πρόκειται σύντομα να εξαλειφθεί, με δεδομένη και την εντεινόμενη διεθνή αναταραχή. Μπορεί δραστικά να περιοριστεί αρκεί να επιμείνουμε σε πολιτικές που φέρνουν αποτελέσματα (φύλαξη συνόρων, διεθνή συνεργασία, επιτάχυνση επιστροφών κλπ). Προς το παρόν, δεν μπορεί παρά να είμαστε περήφανοι για το εθνικό σύστημα φιλοξενίας και ασύλου που παρέχει ασφάλεια στους διαμένοντες και μια γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο.
Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις όπως είναι η ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας του εθνικού συστήματος φιλοξενίας και η διεκδίκηση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων. Ακόμα πιο σημαντική είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος της νόμιμης μετανάστευσης έτσι ώστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να διεκπεραιώνονται όλες οι αιτήσεις για άδεια διαμονής και, ταυτόχρονα, να εξαλειφθεί το φαινόμενο των παράτυπα διαμενόντων και της μαύρης εργασίας. Στόχος είναι όσοι πολίτες τρίτων χωρών διαμένουν στην πατρίδα μας να το κάνουν νόμιμα και, ταυτόχρονα, να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα και πολιτικές που θα τους εντάσσουν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.
Η ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με 262 ψήφους, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις προσπάθειες που κάνουμε στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Πετύχαμε πολλά, αλλά του χρόνου θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, ευτυχές το 2024, με υγεία και προκοπή!»

(eurokinissi photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί