• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Η δήλωση για την Ελλάδα που έκανε τους πάντες να παγώσουν: «Θα ζήσουμε νέο 2015»- Πως μπορούμε να το αποφύγουμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Η δήλωση για την Ελλάδα που έκανε τους πάντες να παγώσουν: «Θα ζήσουμε νέο 2015»- Πως μπορούμε να το αποφύγουμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Καθημερινά καταφθάνουν στα νησιά μας εκατοντάδες τριτοκοσμικοί μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι ξεκάθαρο πως κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε νωρίς το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», το οποίο μετέφερε 453 μετανάστες από το κέντρο της Μόριας στη Μυτιλήνη και 13 από τη Χίο. Αναμένεται εντός της ημέρας να επιβιβαστούν σε 17 λεωφορεία με προορισμό τη δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης ακόμη 71 μετανάστες μεταφέρονται από τη Λέρο και από την Κω με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2”. Οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας σε Αττική και Κόρινθο. Σε ρόλο θαλάσσιου «ταξιτζή» και το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα μεταφέρει περίπου 400 μετανάστες από τη Σύμη στον Πειραιά.

Ως απάντηση στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και το «τιγκάρισμα» των κέντρων κράτησης των νησιών, η κυβέρνηση αποφάσισε την μαζική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και στα εκεί κέντρα φιλοξενίας, είτε αυτά είναι hot spot, είτε, σπίτια και ξενοδοχεία που έχουν παραχωρηθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παρατηρείται μια έντονη παρέμβαση από τη Γερμανία όσον αφορά την αναγκαιότητα στήριξης της χώρας μας από την ΕΕ. Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τονίζει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τους ευρωπαίους εταίρους μας στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Τους έχουμε αφήσει πολύ καιρό μόνους», δηλώνει ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag και προειδοποιεί ότι, «αν δεν το κάνουμε, θα ζήσουμε ένα προσφυγικό κύμα όπως του 2015 – ίσως και μεγαλύτερο». Οι δηλώσεις του αυτές έκαναν μεγάλη αίσθηση.

Το Σάββατο ο ίδιος είχε δηλώσει, πως «αν δεν βοηθήσουμε Ελλάδα και Τουρκία, οι ροές θα συνεχιστούν και οι μετανάστες θα φτάσουν μέχρι τη Γερμανία». Σύμφωνα με το Spiegel, «οι ελπίδες του Βερολίνου εναπόκεινται στη νέα συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχει προς αυτόν η εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Το Spiegel μάλιστα, ρίχνει φως σε ακόμη ένα ζήτημα, αφού όπως αναφέρει «Έλληνες αστυνομικοί και μέλη της Frontex κάθε μήνα σταματούν σχεδόν χίλιους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας -Σκοπίων – εμφανώς περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί περισσότεροι ωστόσο καταφέρνουν να διαφύγουν απαρατήρητοι από τα σύνορα, τα οποία φυλάσσονται μόνο από έναν διάτρητο φράχτη. Στο Βερολίνο υπάρχει φόβος ότι ξανά μέσω της Βαλκανικής Οδού θα μπορούσαν να φτάσουν εμφανώς περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία», καταλήγει το γνωστό περιοδικό.

Η Τουρκία, η οποία έχει καταστρατηγήσει κάθε διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιμένει να απειλεί πως θα ανοίξει τις πόρτες και θα πλημμυρίσει η Ευρώπη μετανάστες. Αυτό είναι ένα μόνιμο «διαπραγματευτικό» της όπλο, το οποίο ενεργοποιεί κάθε φορά που θέλει να πάρει εκβιαστικά κάτι ή και κάθε φορά που βρίσκεται στριμωγμένη, με την πλάτη στον τοίχο.

Όπως φαίνεται η χώρα μας επανέρχεται στο προσκήνιο των εξελίξεων, αφού ανάλογα τη διαχείριση που θα κάνουμε στο μεταναστευτικό, όπως υποστηρίζει ο Γερμανικός Τύπος, θα κριθεί και η «τύχη» της Ευρώπης. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε, πως για μια ακόμη φορά, η Ελλάδα είναι αβοήθητη και παράλληλα προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει αναγγείλει μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών από τις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αυτές θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 10.000 για αρχή. Παράλληλα το νέο αυστηρότερο σύστημα που σχεδίασε η κυβέρνηση, υπόσχεται να περιορίσει τις ροές αφού θα γίνει αντιληπτό πως «η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι».


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...