Έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ολοένα πιο απελπιστικής κατάστασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου απευθύνει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.(είχε επισκεφθεί τη Μυτιλήνη στο τέλος Νοεμβρίου 2019 φωτο)
Οι συνθήκες στις δομές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου είναι τραγικά ανεπαρκείς και συνεχίζουν να επιδεινώνονται από τον περασμένο Νοέμβριο που ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε την Ελλάδα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές», δήλωσε ο κ. Γκράντι.
«Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή».
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει σήμερα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη:
.
- Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.
- Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης.
- Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους.
- Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.
- Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.
- Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις.
.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση.
(Με πληροφορίες από lesvosnews – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Χριστοδουλίδης από τη Θεσσαλονίκη: Η απελευθέρωση της Κύπρου η ύψιστη προτεραιότητά μας
- Άρση της βουλευτικής τους ασυλίας ζητούν Τσιάρας και Κεφαλογιάννης λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ
- Το λιμάνι Χορ Φακάν των ΗΑΕ δέχτηκε επίθεση – 4 τραυματίες
- Η Κίνα ζητά κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις για το Ιράν
- Τρεις άντρες στη Γλυφάδα απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Η ευφάνταστη τεχνική ενός σερίφη στις ΗΠΑ για να μαντρώσει κατσίκια – δραπέτες (Vid)
- Η Ζ. Κωνσταντοπούλου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μιλάμε για εγκληματική οργάνωση υπό την καθοδήγηση Μητσοτάκη
- Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης άνδρα σε δύσβατο σημείο στο Αγρίνιο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Σάμο – Πέντε συλλήψεις
- Κυριάκος Πιερρακάκης: υπαρκτός ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας









