Αυτή είναι η πρόταση για την Ελλάδα: «Η χώρα γερνάει, να προσελκύσουμε νέους αλλοδαπούς»

Προ των πυλών η νέα πολυπολιτισμική Ελλάδα...

«Τις τελευταίες δεκαετίες περιορίσθηκε σημαντικά ο αριθμός των γεννήσεων (γύρω στις 90.000/έτος, την τρέχουσα δεκαετία) και αυξήθηκε λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας ο αριθμός των θανάτων (120.000/ετησίως, κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο) με αποτέλεσμα ένα αρνητικό φυσικό ισοζύγιο».

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ), ΤΜΧΠΠΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύεται στα «Δημογραφικά Νέα».

«Η τάση αυτή δεν πρόκειται πιθανότατα να αναστραφεί μέχρι το 2050. Απλώς είναι δυνατό, εάν οι γεννήσεις σταθεροποιηθούν – και στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων αυξηθούν- το αρνητικό αυτό ισοζύγιο στο μέλλον να περιορισθεί», προσθέτει.

Και τώρα το ζουμί της υπόθεσης: Μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Σχετικά με την μείωση του πληθυσμού εξαιτίας των αρνητικών φυσικών και μεταναστευτικών ισοζυγίων (ως και τη γήρανσή του) αυτή απλώς δύναται να επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς:

«Στην επιβράδυνση της δημογραφικής γήρανσης δύναται φυσικά να συντελέσουν τόσο η ανακοπή της μετανάστευσης των νέων όσο και η προσέλκυση νέων αλλοδαπών».

Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα σωθεί αν σταματήσουν να μεταναστεύουν οι νέοι –κάτι που με την πολιτική που ακολουθείται δεν πρόκειται να συμβεί στην παρούσα φάση, ή εάν μαζέψουμε όλο και περισσότερους νέους αλλοδαπούς, κάτι που συμβαίνει μέσω της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Τον επίλογο τον αφήνουμε σε εσάς!

  • 416
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...