• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αποφασίστηκε αυτό που απευχόμασταν: Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες στην Ενδοχώρα- ΠΟΥ θα μείνουν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποφασίστηκε αυτό που απευχόμασταν: Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες στην Ενδοχώρα- ΠΟΥ θα μείνουν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών και μεταναστών βρίσκονται προ των πυλών, με στόχο της αποσυμφόρηση των νησιών.

Όπως η κυβέρνηση είχε αναγγέλλει αλλά και κατόπιν της πρόσφατης εντολής του ΟΗΕ, χιλιάδες μετανάστες θα μεταφερθούν σε πρώτο στάδιο στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται όμως πως θα παίξει και η Κρήτη, στην οποία ήδη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναζητά κτίρια που θα στεγάσουν μετανάστες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Όπως αναφέρει σε αυτή, προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά το είδος των ζητούμενων ακινήτων, το Υπουργείο ενδιαφέρεται για «ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους».

Σημειώνεται πως «η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης».

Επίσης αναζητεί κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων

Η ανακοίνωση συνεχίζει, υπογραμμίζοντας πως σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση των κτιρίων. Γίνεται ξεκάθαρο, πως τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Πρέπει επίσης να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες, να τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Όσον αφορά τα συγκροτήματα κατοικιών, κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση, κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης. Επίσης εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.

Τονίζεται επίσης, πως κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Όσον αφορά τη διάρκεια μίσθωσης, αυτή ανέρχεται στους έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον.

Το υπουργείο τέλος διευκρινίζει πως η «αμοιβή» για όποιον παραχωρήσει κάποιο κτίριο για στέγαση μεταναστών, θα είναι 12 ευρώ ανά φιλοξενούμενο μετανάστη ημερησίως.

Η παραπάνω ανακοίνωση προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους ξενοδόχους. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στον «Θέμα 104,6» έκανε λόγο για «μεγάλο εθνικό ζήτημα γιατί είναι πολλοί οι μετανάστες», ενώ τόνισε πως «οι νησιώτες μας πρέπει να νιώσουν καλύτερα και για αυτό χρειάζεται αποσυμφόρηση».

Όπως είπε «Θέλουμε να βάλουμε πλάτη αλλά χρειάζεται και προσοχή για να μην χαλάσουμε το βασικό τουριστικό προϊόν. Όταν κάποιος θα δει ότι εκεί που έχει κλείσει για την επόμενη χρονιά φιλοξενούνται παράτυποι μετανάστες, δεν θα έχει την ίδια διάθεση είτε να κάνει τελικά το ταξίδι, ή θα έχουμε μειωμένες προκρατήσεις», υπογράμμισε.

Εκτός των κτιρίων που αναμένεται να βρει σε όλη τη χώρα το Υπουργείο και εφόσον γεμίζουν τα ήδη υπάρχοντα κέντρα κράτησης μεταναστών, τότε ορισμένα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή άλλοι στρατιωτικοί χώροι θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •