• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Λέσβου: «Θολοκουλτουριάρηδες όσοι αντιδρούν με τον όρο ‘λαθρομετανάστης’»

Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Λέσβου: «Θολοκουλτουριάρηδες όσοι αντιδρούν με τον όρο ‘λαθρομετανάστης’»

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο πολύπαθο νησί της Λέσβου σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης».

Ο Αποστόλης Βαρελτζής, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, μιλώντας στο Έθνος, χαρακτήρισε «θολοκουλτουριάρηδες» όσους αντέδρασαν στην απόφαση για υιοθέτηση του όρου “Λαθρομετανάστης”, παρά τις οδηγίες από τον Άρειο Πάγο.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε:

«Θέλαμε να αντικρούσουμε την προσπάθεια κάποιων να ταυτίσουν τους λαθρομετανάστες με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία, πρόσφυγας νοείται κάποιος μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής του και εφόσον του χορηγηθεί άσυλο.

Μετανάστης είναι αυτός που έχει φύγει από τη χώρα του οικοιοθελώς και έχει όλα τα νόμιμα έγγραφα. Ο παράτυπος μετανάστης έχει έγκριση αλλά όχι τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Κάθε άλλος που περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας καλείται παράνομος μετανάστης, έννοια που στην καθομιλουμένη αποδίδεται με τον όρο λαθρομετανάστης».

Χθες πάντως οι αντιδράσεις ποίκιλαν, με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τοπικούς φορείς του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν πρώτοι στην υιοθέτηση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο από την πλευρά του έκανε λόγο για «αλγεινή εντύπωση» από την απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου και προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι «το Υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση».