• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αιχμές της Γερμανίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Αιχμές της Γερμανίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Η Ελλάδα μετά τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουάριο-Μαρτίου στον Έβρο άλλαξε πλήρως την πολιτική της ως προς το μεταναστευτικό σφραγίζοντας αρχικά τα σύνορα,

επιδιόρθωσε και παράλληλα αύξησε τις υποδομές και το προσωπικό που φυλάει τα σύνορα και τελικά άρχισαν οι επαναπροωθήσεις.

Υπήρχαν ήδη ενδείξεις από το Μάρτιο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα επέστρεφαν πίσω όσους κατάφερναν να περάσουν από τον Έβρο εντός Ελλάδας. Με τις ροές να είναι πολύ χαμηλές στον Έβρο και την προσπάθεια των Τούρκων να προωθήσουν λαθρομετανάστες από τη θάλασσα, να αποτυγχάνει, τα πράγματα δε λειτουργούν για την Τουρκία όπως θα ήλπιζε.

Οι επαναπροωθήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο γίνονται καθημερινά από το Λιμενικό Σώμα, με βίντεο να έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φυσικά τις ΜΚΟ να μη χάνουν χρόνο να δημοσιεύσουν επικριτικά βίντεο κατά των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που φαίνεται ότι διαφωνούν με την πολιτική των επαναπροωθήσεων λαθρομεταναστών πίσω στην Τουρκία.

Δημοσίευμα της Deutsche Welle θέλει τη Γερμανική Κυβέρνηση σε στενή επαφή με την Ελληνική, την οποία και επικρίνει για τις επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούνται καθώς παραβιάζεται κατ’ αυτήν το Διεθνές Δίκαιο.

Η Γερμανία, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, είχε τηρήσει μία ουδέτερη έως φιλική στάση όσον αφορά την ελληνική πολιτική για το μεταναστευτικό. Αυτό ήταν αναγκαστικό φυσικά λόγο της εξόφθαλμα προκλητικής τουρκικής ενέργειας αποσταθεροποίησης της Ελλάδας με μοχλό τις μάζες λαθρομεταναστών που επιχείρησε να φέρει εντός Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο για την οποία δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων η Γερμανία, φαίνεται ότι έδωσε αφορμή στη Γερμανική Κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων ως…αντίποινα.

Η οδός που ακολουθείται είναι η κλασσική περί Διεθνούς Δικαίου την ίδια στιγμή που η Γερμανία δε δέχεται πλέον άλλους μετανάστες στο έδαφός της και κάνει τα στραβά μάτια στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες που αφορούν το μεταναστευτικό.

Η Κυβέρνηση είχε αρχίσει να κάνει δουλειά ως προς το μεταναστευτικό με τη διαδικασία ασύλου αλλά και των απελάσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά πλέον ενώ στο Αιγαίο το Λιμενικό Σώμα προβαίνει σε επαναπροωθήσεις. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις και αυτό είναι πιο εύκολο λόγο της μεγαλύτερης πλέον προσέγγισης Αθήνας-Παρισιού. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα επιβαρύνει την κατάσταση στο εσωτερικό εν μέσω κρίσης με την Τουρκία η οποία ψάχνει αφορμές για να εφαρμόσει τις πολιτικές της ευκολότερα.